Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (Yayasan Peneraju) menyambut baik pengumuman Bajet 2019 baru-baru ini khususnya usaha kerajaan yang terus memberi tumpuan kepada pembangunan bidang pendidikan dan modal insan terutama golongan berpendapatan rendah.

USAHA ini akan memastikan rakyat Malaysia akan terus diberi peluang saksama untuk menambah baik dan meningkatkan taraf hidup mereka.

Dalam pembentangan bajet baru-baru ini, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengumumkan Yayasan Peneraju menerima peruntukan sebanyak RM210 juta untuk meneruskan usaha memperkasa bidang pendidikan dan membangun modal insan mensasarkan generasi muda menerusi program Peneraju Tunas, Peneraju Skil dan Peneraju Profesional.

Ketua Eksekutif Yayasan Peneraju, Raja Azura Raja Mahayuddin berkata, Bajet 2019 membuktikan kepimpinan di bawah kerajaan baharu menaruh kepercayaan terhadap Yayasan Peneraju untuk melaksanakan tanggungjawabnya dan pada masa sama mengiktiraf kejayaan yang diraih Yayasan Peneraju selama ini.

Beliau berkata, Bajet 2019 menunjukkan kerajaan begitu komited untuk meningkatkan kehidupan rakyat ke tahap yang lebih baik.

“Kami gembira dan berbesar hati kerana kerajaan akan terus memberi tumpuan kepada pemerkasaan golongan berpendapatan rendah. Bagi Yayasan Peneraju, kami komited untuk mengukuhkan ekonomi Bumiputera selaras mandat kerajaan untuk memperkasa bidang pendidikan dan modal insan.”

“Kami akan menggandakan usaha untuk mempertingkatkan skil, pengetahuan, iltizam dan daya saing mereka untuk mencipta kejayaan dan menikmati masa depan yang lebih cerah,” katanya lagi.

Sepanjang 6 tahun lalu, lebih 22,000 rakyat negara ini telah menerima manfaat daripada Yayasan Peneraju menerusi program pembangunan dan kemudahan pembiayaan merangkumi bidang pendidikan, latihan TVET dan pensijilan profesional.

Yayasan Peneraju akan terus berkerjasama dengan pihak berkepentingan dari pelbagai bidang dan industri untuk melaksanakan program-programnya yang telah berjaya memberikan hasil membanggakan sejak 6 tahun lalu.

Tinjauan setengah tahun RMK-11 menyaksikan beberapa kejayaan utama Yayasan Peneraju, antaranya:

• 90.6% pelatih di bawah Program Peneraju Skil Iltizam berjaya mendapat pekerjaan dalam tempoh 6 bulan selepas mendapat sijil;

• 83.3% daripada 1,644 pelatih Peneraju Skil Iltizam berjaya meraih pendapatan bulanan minimum RM1,500 dalam jangkamasa setahun bekerja, melebihi sasaran 70% pelatih yang mendapat gaji minimum;

• 50.7% daripada 672 pelatih Peneraju Skil mendapat gaji minimum RM3,800 dalam jangkamasa setahun bekerja walaupun masih belum berjaya mencapai sasaran 70% pelatih yang mendapat gaji minimum.

Kejayaan lain Yayasan Peneraju lain termasuk:

• 89% kadar lulus keseluruhan bagi 2,498 pelatih di bawah Program Peneraju Profesional, melebihi sasaran 65% bagi kadar lulus;

• Setakat ini, seramai 7 pelatih di bawah Program Peneraju Profesional menerima anugerah global Association of Chartered Certified Accountants (ACCA);

• 21 pelatih menerima anugerah global Certified Accounting Technician (CAT) manakala 20 pelatih menerima kelayakan Chartered Financial Analysts (CFA).

Raja Azura menyeru generasi muda untuk merebut lebih 7,000 peluang baharu yang akan ditawarkan pada tahun depan.

Ia termasuk pensijilan dalam bidang berkaitan teknologi, program-program akreditasi profesional untuk perakaunan dan kewangan, program baharu yang dikenali sebagai “Khaira Ummah” dan tidak ketinggalan Super High Income Programme (SHIP) untuk meningkatkan bilangan Bumiputera yang mampu meraih pendapatan sehingga RM20,000 sebulan dalam bidang terpilih.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini