Kucingko Berhad (Kucingko), penyedia perkhidmatan pengeluaran animasi 2D yang mapan, mengumumkan bakal disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad (Bursa Securities).

IPO penting ini bersedia untuk mengeluarkan kira-kira 200 juta saham biasa, merangkumi 40 peratus daripada jumlah saham terbitan yang diperbesarkan, di mana bahagian yang sama sebanyak 100 juta saham setiap satu tersedia di bawah terbitan awam dan tawaran untuk dijual.

Kucingko, melalui anak syarikat milik penuh Kumpulan Inspidea Sdn. Bhd. (Inspidea), berbangga dengan penghasilan animasi 2Dnya termasuk siri animasi dan filem pendek animasi, menyelesaikan 59 projek bernilai RM63.22 juta secara keseluruhannya sepanjang tahun kewangan berakhir 31 Disember 2020, 2021, 2022, dan enam bulan tempoh kewangan berakhir pada 30 Jun 2023, dengan lebih 4,617 minit kandungan yang memikat penonton di seluruh dunia.

Kumpulan memperoleh hampir 100 peratus hasil daripada menyediakan perkhidmatan pengeluaran animasi, terutamanya di pasaran antarabangsa, termasuk Amerika Utara, Eropah , dan Asia Pasifik.

Kumpulan ini menekankan kecekapannya dalam teknik animasi, dan pemahaman mendalam tentang pemilik atau pengeluar kandungan, menjadikan Kucingko nama yang berkembang pesat dalam industri animasi 2D.

Pengarah Eksekutif Kucingko Berhad, See Chin Joo berkata, kelulusan IPO di Pasaran ACE adalah satu peristiwa penting, kerana ini akan menjadi studio pengeluaran animasi pertama yang disenaraikan di Bursa Secuties.

“Dengan menetapkan keutamaan, kami berharap dapat memberi inspirasi kepada syarikat sedia Bursa lain dalam industri kreatif untuk mengikutinya. Ini menandakan permulaan lembaran baharu yang menarik bagi kami, kerana kami kini bersedia untuk memanfaatkan potensi pasaran modal untuk menyemarakkan rancangan pengembangan kami yang bercita-cita tinggi, di dalam Malaysia dan di peringkat antarabangsa,” katanya di sini hari ini.

Mengulas lanjut Chin Joo berkata, hasil daripada IPO, pihaknya merancang untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran , memperdalam rangkaian perniagaan di Amerika Syarikat (AS) dan untuk memperkukuh kepimpinan pasaran sekali gus meningkatkan nilai pemegang saham.

“Secara khusus, sebahagian besar daripada hasil akan diperuntukkan untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran kami dengan menubuhkan pejabat cawangan di Sabah dan Sarawak. Kami yakin dapat memanfaatkan kumpulan bakat baharu dari kedua-dua negeri tersebut untuk melengkapkan pejabat Kelana Jaya kami sekarang dengan 260 artis,” ujarnya.

Beliau menambah, disebabkan keperluan ini, sebahagian daripada hasil akan digunakan secara strategik untuk menubuhkan pejabat jualan dan pemasaran di AS, membolehkan pihaknya lebih dekat dengan pasaran terbesar dan memudahkan pengurusan dan penglibatan pelanggan yang lebih baik.

“Akhir sekali, bahagian hasil yang selebihnya akan diperuntukkan untuk keperluan modal kerja kami,” katanya.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini