Jenama global terkemuka HONOR memberikan gambaran awal mengenai pengenalan peranti terbaharunya, HONOR Magic6 Pro seawal bulan lalu dengan menghantar berita mengenai salah satu ujian yang telah dilakukan terhadap peranti ini adalah melepaskannya ke angkasa untuk menguji keupayaan bateri menahan pelbagai keadaan iklim.

Kenapa HONOR begitu ekstrem melakukan ujian-ujian besar ini kerana ingin membuktikan bahawa bateri karbon silikon generasi kedua yang dibangunkan HONOR ini mampu menahan persekitaran suhu yang rendah termasuk suhu serendah -20 °C.

HONOR Magic6 Pro dipadankan dengan bateri karbon silikon generasi kedua 5600mAh, kapasiti yang cukup besar untuk bertahan sepanjang hari selain menyokong pengecasan pantas 88W, malah satu-satunya telefon pintar flagship dari jenama aliran utama di pasaran dengan kapasiti bateri melebihi 5500mAh.

Kejayaan HONOR memperkenalkan Magic5 Pro pada tahun lalu menyaksikan peranti itu menerima sambutan hangat daripada peminat dan HONOR tidak teragak-agak mempertaruhkan peranti terbaharu ini dengan membawa beberapa peningkatan dalam fotografi, paparan, prestasi dan pengalaman pengguna dikuasakan Kecerdasan Buatan (AI).

HONOR Magic6 Pro telah mencatatkan tiga rekod DXOMARK untuk kategori Paparan, Bateri dan Swafoto, mengatasi pesaing terkemuka Samsung, Apple dan Google Pixel.

Peranti berprestij ini mendapat markah 157 dalam kategori Bateri, mengatasi Oppo Find X6 Pro. Dalam kategori Paparan pula, HONOR Magic6 Pro mendapat markah 157, mengatasi Samsung Galaxy S24 Ultra dan Google Pixel 8 Pro yang masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Peranti ini juga mendapat kedudukan kedua dalam kategori Audio. Hebatnya, HONOR Magic6 Pro menerima penarafan ‘Gold’ dalam semua kategori ini, sekaligus menyerlahkan kecemerlangan peranti ini secara menyeluruh.

Meskipun harga sebenar belum diperkenalkan, peranti ini dijangka dipasarkan pada harga anggaran RM3,000 hingga RM4,000 yang agak setanding dengan peranti premium keluarga gergasi peranti dari Korea Selatan.

Prebiu.com turut terpilih untuk menjadi portal terawal yang diberi penghormatan membuka kotak peranti ini sebelum harganya diumumkan secara rasmi di negara ini.

Apa yang menarik dengan peranti ini? Jom kita teroka reviu pandang pertama secara ringkas HONOR Magic6 Pro yang hadir dengan warna cukup menarik dan mengoda, Epi Green.

Pertamanya, kotak peranti ini kelihatan eksklusif apabila hadir dalam warna hitam dengan tulisan pada kotak berwarna emas menyerlahkan ciri sebuah peranti berkelas premium.

Paling mengujakan, peranti ini boleh berdiri sendiri sama ada kamera di atas atau kamera di bawah sekali gus menunjukkan kehebatan HONOR menghasilkan sebuah peranti yang penuh keseimbangan dan stabil.

SKRIN UTAMA

Peranti ini menggunakan skrin sebesar 6.8 inci LTPO OLED WQHD+ Skin Apung Kuad Lengkung dengan kadar segar semula standard 120Hz. Ia turut dipadankan dengan memori 12GB RAM dan storan dalaman 512GB serta menyokong sistem pengecasan pantas berwayar 66W.

Selain itu, terdapat juga sokongan HDR10+ dan Dolby Vision untuk paparan warna lebih menarik selain sokongan kecerahan maksima mencapai 5,000nits bagi memastikan skrin lebih cerah untuk harian dan teknologi PWM Dimming setinggi 4,320Hz bagi melindungi mata.

Apa yang paling menarik pada peranti ini ialah penggunaan kaca skrin paling tahan jatuh dalam industri setakat ini, sekaligus menetapkan piawaian baharu untuk rintangan jatuh paparan.

Skrin HONOR Magic6 Pro menerima pengesahan pensijilan Five Star Overall Glass Drop Resistance Ability SGS untuk pelbagai senario. Paparan HONOR Magic6 Pro dihasilkan daripada material canggih dengan penambahbaikan 50% dalam ketumpatan kristal. Peningkatan ini menghasilkan keupayaan penyerapan hentakan sehingga 10 kali ganda lebih besar berbanding kaca biasa.

BATERI TAHAN LAMA

Peranti ini menggunakan ciri Bateri Karbon Silikon Generasi Kedua HONOR dan cipset HONOR E1 yang memberikan kelancaran kepada sistem operasinya.

HONOR Magic6 Pro dikuasakan oleh Snapdragon 8 Gen 3 yang membawakan peningkatan 30% dalam prestasi CPU dan 25% dalam prestasi GPU. Enjin AI Qualcomm® melancarkan dan menstabilkan ciri AI dalam HONOR Magic6 Pro, seterusnya mencapai peningkatan 98% berbanding model sebelumnya.

Cipset ini memberikan pengalaman permainan menakjubkan dengan kecekapan bateri selain dilengkapi kecanggihan yang menjadikan peranti ini sentiasa berprestasi tinggi.

SISTEM KAMERA

Berbanding peranti sebelum ini, HONOR Magic6 Pro kali ini hadir dengan Sistem Kamera Falcon HONOR untuk menangkap objek pantas dengan lebih jelas dan menghasilkan gambar dalam definisi ultra-tinggi.

Sistem kamera ini dikuasakan dengan AI yang mempunyai pangkalan data 28 kali ganda lebih besar dari generasi sebelumnya. Sistem kamera ini lebih canggih dari generasi sebelumnya dan mampu menangkap pelbagai aktiviti bersukan seperti melompat, menari dan seni bela diri.

HONOR Magic6 Pro didatangi Sistem Kamera Tele-falcon 180MP hebat (f/2.6, OIS) dengan zoom optik 2.5X dan zoom digital sehingga 100X. Peranti ini mempunyai Kamera Ultra Lebar 50MP (f/2.0, EIS) dan Kamera Utama 50MP berkuasa dengan keupayaan apertur berubah (f/1.4 dan f/2.0, OIS), untuk menangkap momen pantas dengan kejelasan yang terbaik manakala lensa swafoto 50MP dengan sensor TOF 3D.

Ciri swafoto bokeh akan meningkatkan pencahayaan pada imej dan secara automatik menjadikan latar belakang kabur.

Peranti seberat 229 gram dan setebal 8.9mm ini juga memiliki rekaan luaran yang menarik apatah lagi skrin jenis kuad lengkung manakala lensa tri-kamera belakangnya dibaluti kerangka ala kulit yang lengkap dengan lampu flash.

STORAN

HONOR Magic6 Pro menyokong penstoran dalaman 512GB, cukup untuk menampung simpanan gambar dalam jumlah piksel yang besar dan dioperasikan oleh MagicOS 8.0 terkini berasaskan Android 14.

Peranti ini menawarkan beberapa ciri pintar seperti Magic Portal yang membolehkan pengguna menukar dan mengakses perkhidmatan antara aplikasi dengan hanya drag dan drop sahaja.

Ciri AI pada peranti ini memboleh aplikasi itu digabungkan dengan Magic Ring, ia boleh menawarkan pengalaman yang lancar merentasi peranti berbeza termasuk tablet, komputer riba dan banyak lagi.

Kelebihan pada ciri MagicOS 8.0, versi terkini sistem pengendalian berasaskan Android ialah ia menggabungkan AI tahap platform HONOR yang diperkasa sepenuhnya dan menampilkan UI berasaskan niat yang pertama dalam industri.

Ciri Magic Portal pada HONOR Magic6 Pro menampilkan AI yang memahami mesej dan tingkah laku pengguna. Ciri ini memudahkan tugas yang rumit menjadi satu langkah sahaja. Sebagai contoh, Magic Portal segera mengenali alamat dalam mesej teks dan mengarahkan pengguna ke Google Map untuk navigasi mudah.

Bagi media sosial seperti TikTok dan Facebook, Magic Portal juga memudahkan akses dan perkongsian maklumat. Pengguna boleh menghantar butiran tempahan atau carian online dengan seret yang mudah.

Selain itu, Magic Portal meningkatkan pengalaman membeli-belah dengan membawa pengguna ke platform untuk mencari dan membeli barang yang diingini. Inilah masanya untuk membeli-belah!

HONOR Magic6 Pro ditawarkan dalam pilihan warna Hitam dan Epi Green dengan ciri kalis air dan habuk IP68.

Apa yang ada dalam kotak peranti ini? Anda akan dibekalkan dengan sebuah pengecas pantas 66W yang lengkap jenis C dan ‘cover’ jenis silikon yang eksklusif dengan tanda nama HONOR.

Untuk maklumat lanjut, sila layari kedai dalam talian HONOR di www.hihonor.com.

* Nantikan ulasan lebih lanjut reviu HONOR Magic6 Pro 

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini