APB Resources Berhad (APB), fabrikasi peralatan kejuruteraan reka bentuk terkemuka, mengumumkan prestasi kewangan Kumpulan berdaya tahan di sebalik turun naik pasaran bagi suku keempat tahun kewangan 2023 (4QFY2023).

Lembaga Pengarah juga telah meluluskan perubahan tahun kewangan Syarikat dari 30 September 2023 kepada 31 Mac 2024.

Tahun kewangan berikutnya akan bermula dari 1 Oktober 2022 hingga 31 Mac 2024, meliputi tempoh 18 bulan.

Tahun kewangan berikutnya berakhir pada 31 Mac setiap tahun, memberikan masa yang mencukupi untuk Pengarah yang baru dilantik pada Jun 2023 untuk memperoleh pemahaman yang lebih baik tentang operasi perniagaan.

Dalam menghadapi keadaan pasaran yang dinamik, APB mengekalkan pendapatan kukuh pada RM18.9 juta untuk 4QFY2023.

Walaupun ini mencerminkan sedikit pelarasan sebanyak 5.1 peratus tahun ke tahun (YoY) daripada RM20 juta, ia menekankan keupayaan Kumpulan untuk mengekalkan operasi perniagaannya di tengah-tengah permintaan pasaran yang berbeza-beza.

Tempoh ini menyaksikan peralihan strategik dalam campuran produk Kumpulan, menghasilkan margin keuntungan kasar sebanyak 33.9 peratus berbanding 37.1 peratus pada 4QFY2022.

Keuntungan selepas cukai Kumpulan bagi suku tersebut ialah RM2.3 juta. Keputusan ini, walaupun sederhana berbanding RM4.8 juta pada 4QFY2022, sebahagian besarnya adalah hasil daripada pelarasan kewangan yang berhemat, termasuk pembalikan bersih kerugian rosot nilai ke atas penghutang dagangan dan ganti rugi yang dicairkan dan dipastikan dari tahun sebelumnya.

Terutama, APB mempamerkan daya tahan operasi pada asas suku ke suku (QoQ), mencapai peningkatan dalam keuntungan selepas cukai, meningkat daripada RM2 juta pada suku sebelumnya kepada RM2.3 juta pada 4QFY2023. Peningkatan ini disebabkan oleh margin keuntungan kasar yang dipertingkatkan, disokong oleh campuran produk yang lebih menguntungkan.

Pasukan pengurusan APB berkata, usaha strategik Kumpulan kini lebih penting berbanding sebelum ini.

“Dengan kemasukan Datuk Koon Poh Tat yang dialu-alukan sebagai pemegang saham yang besar pada Jun 2023, dan pelantikan ahli baharu baru-baru ini kepada Lembaga Pengarah kami, kami bersemangat dan bersedia untuk mengemudi landskap pasaran yang semakin berkembang.

“Memandangkan kami melihat peningkatan beransur-ansur dalam permintaan dalam pasaran utama kami, kami bersedia untuk memanfaatkan pengalaman luas kami dalam fabrikasi peralatan proses untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat ini dan memacu fasa pertumbuhan kami yang seterusnya. Perkembangan baharu dalam struktur kepimpinan kami ini mengukuhkan komitmen kami terhadap kemajuan strategik dan kecemerlangan operasi,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

APB optimis tentang masa depan terutama dalam sektor fabrikasi dengan Kumpulan berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan peluang yang muncul ini.

Sehingga 30 November 2023, harga saham APB berada pada RM2.41, dengan modal pasaran sebanyak RM272 juta.