Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen P132 Port Dickson, Negeri Sembilan diadakan pada Sabtu, 13 Oktober 2018.

SPR juga menetapkan hari penamaan calon bagi pilihan raya kecil Parlimen itu pada 29 September (Sabtu) manakala hari pengundian awal pada Selasa, 9 Oktober.

Timbalan Pengerusi SPR Tan Sri Othman Mahmood

Timbalan Pengerusi SPR, Tan Sri Othman Mahmood yang mengumumkan perkara itu pada sidang media hari ini, berkata tempoh berkempen bagi PRK berkenaan ialah selama 14 hari.

“PRK Port Dickson melibatkan peruntukan RM3.6 juta kerana ia melibatkan kawasan yang luas dan Parlimen Port Dickson melibatkan lima Dewan Undangan Negeri di bawahnya,” katanya selepas mesyuarat khas berkaitan urusan PRK Parlimen Port Dickson di ibu pejabat SPR di Putrajaya.

Othman berkata, SPR meletakkan sasaran 70 peratus daripada 75,700 pengundi berdaftar di kawasan Parlimen Port Dickson keluar mengundi pada PRK itu nanti.

Ini adalah PRK keempat selepas PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis, DUN Seri Setia dan DUN Balakong selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) 9 Mei lalu. –Bernama