Perodua sudah merancang sejak setahun lalu untuk melancarkan model MPV Kompak Alza dengan beberapa ciri baru yang dipertingkatkan sebelum akhir tahun ini.

PRESIDEN dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh berkata, model Alza itu akan diperkenalkan tidak lama lagi dengan beberapa ciri baru yang kini dalam peringkat akhir.

“Bila nak perkenalkan…..biarlah rahsia tetapi tidak lama lagi dan kita mahu mencipta segmen baru bagi model popular Alza dengan ciri-ciri baru kosmetik mengikut citarasa masa kini.

“Ini kerana model Alza sekarang masih mendapat sambutan baik dan kita percaya model facelift ini lebih baik berbanding model terdahulu,” katanya pada sidang media Tinjauan Prestasi Separuh Tahun Pertama 2018 (1H18) di Petaling Jaya, hari ini.

Hadir sama Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd, Datuk Dr Zahari Husin dan Presiden Perodua Global Manufacturing Sdn Bhd,  Datuk Ahmad Suhaimi Hashim.

Model lama Alza yang menjalani perubahan kosmetik pada 2014j

Model Alza pertama kali diperkenalkan pada 2009 dan pada 2014 model kompak MPV itu menjalani perubahan kosmetik dengan beberapa ciri baru seperti baris kerusi ketiga yang boleh dilipat satu persatu.

Model Alza dianggap model yang agak lama sudah berada di pasaran berbanding model Myvi yang sudah diperkenalkan dengan model serba baharu pada tahun lalu.

Prebiu.com difahamkan Perodua sudah mula menjalankan projek membangunkan model Alza dengan ciri-ciri baru ini sejak tahun lalu.

Model Alza ini difahamkan akan dilancarkan selepas September ini iaitu selepas pelaksanaan cukai SST yang menggantikan cukai GST yang akan berakhir 31 Ogos ini.

Harga model berkenaan berkemungkinan akan mengalami sedikit kenaikan disebabkan pelaksanaan SST dan beberapa ciri baru yang diperkenalkan.

Datuk Dr Aminar Rashid Salleh

Sementara itu, Dr Aminar berkata, walaupun angka jualan dan lepas jualan mencatat rekod baru pada separuh tahun pertama (1H18), Perodua sedang bersiap sedia untuk menghadapi pelbagai cabaran pada separuh tahun kedua 2018 (2H18) dan mengekalkan sasaran jualan sebanyak 209,000 unit menjelang akhir tahun tersebut.

Beliau berkata, syarikat juga turut mengekalkan sasaran pengeluarannya sebanyak 215,300 kenderaan pada tahun ini iaitu peningkatan 7.5% berbanding 200,100 kenderaan yang dikeluarkan pada tahun lepas.

Setakat tahun ini, Perodua telah menjual 117,100 kenderaan untuk 6 bulan pertama, 17.5% lebih tinggi berbanding 99,700 unit yang dijual dalam tempoh yang sama tahun lepas dan seterusnya mencatat rekod setengah tahun buat syarikat itu. 

Dengan jumlah industri keseluruhan (TIV) sebanyak 289,700 unit untuk 1H18, Perodua telah meraih sebanyak 40.4% bahagian pasaran, juga menjadi rekod setengah tahun.

“Disebabkan peningkatan di bahagian jualan, Perodua juga telah menambah jumlah pengeluaran kenderaannya kepada 109,000 unit (antara Januari dan Jun 2018), peningkatan sebanyak 10% berbanding 99,000 unit dalam tempoh yang sama tahun lepas,” katanya.

Dari kiri ke kanan, Datuk Ahmad Suhaimi Hashim, Datuk Dr Aminar Rashid Salleh dan Datuk Dr Zahari Husin

Beliau berkata, pembelian Perodua daripada pembekal (vendor) untuk enam bulan pertama tahun ini berjumlah RM2.28 bilion, kurang daripada RM2.33 bilion pada tempoh yang sama tahun lepas.

“Pengurangan tersebut adalah disebabkan penjimatan yang diperoleh daripada kadar pertukaran mata wang asing yang baik pada 1H18 walaupun jualan meningkat,” katanya.

Jumlah pendaftaran sebanyak 117,100 adalah terdiri daripada 46,860 Myvi, 33,870 Axia, 23,555 Bezza dan 12,815 Alza, mengekalkan kedudukan teratas untuk kesemua empat model di dalam segmen masing-masing.

“Kami menyifatkan rekod jualan ini adalah berikutan permintaan yang tinggi buat Myvi baharu serta model kami yang lain pada suku pertama dan menjelang akhir suku tahun kedua kami menyaksikan peningkatan dalam jualan disebabkan oleh Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang berkadar sifar, ” katanya lagi.

Myvi serba baharu yang diperkenalkan tahun lalu

Myvi baharu terus menjadi model Perodua yang paling popular – sejak dilancarkan November 2017, dengan lebih daripada 65,000 telah berjaya didaftarkan daripada 115,000 tempahan yang dikumpulkan.

Sebagai perbandingan, Perodua mengakhiri setengah tahun pertama 2017 (1H17) dengan 35% daripada 284,500 unit TIV. Manakala bahagian pasaran bulanan dalam 1H18 adalah 39.7% untuk Januari, 42.2% Februari, 41.5% Mac, 42.3% April, 51% Mei dan 31% Jun. 

Penurunan peratusan pada bulan Jun adalah disebabkan oleh kenaikan jualan keseluruhan industri berikutan kadar sifar GST.

“Jualan kami memuncak pada bulan Mei dengan hampir 22,000 unit. Walau bagaimanapun, kami tidak mampu untuk meramalkan sama ada momentum ini akan berterusan pada suku-suku akan datang tahun ini. 

Walaupun perhubungan kami dengan kerajaan sudah bermula, namun kami masih belum jelas mengenai mekanisma penuh Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang akan dilaksanakan oleh kerajaan tidak lama lagi.

“Berdasarkan ramalan, akan ada kenaikan harga kenderaan bermula dari bulan September dan seterusnya; kami menjangkakan bahawa orang ramai akan melalui tempoh penyesuaian seterusnya mengakibatkan pengurangan permintaan dalam tempoh tersebut.”

“Berkemungkinan impak tersebut akan berlangsung sehingga Disember 2018, walaupun pada kebiasaannya, ketika itu kebanyakan syarikat pengeluar kenderaan akan memberi tawaran yang hebat untuk mengelakkan stok dibawa ke tahun hadapan,” kataya.

Dari sudut tempahan, Perodua menerima lebih daripada 185,000 pesanan dalam 1H18, rangsangan 24% berbanding 1H17 dan menjadi lagi satu rekod setengah tahun. 

Pada bulan Jun sahaja pesanan melepasi 40,000, dan Perodua sedang bekerja lebih masa untuk memenuhi permintaan itu.

“Dukacitanya, selain daripada beberapa unit Alza, kami menjangkakan semua tempahan yang dibuat bulan ini akan dipenuhi hanya bermula dari 1 September. 

“Kami ingin memohon maaf di atas sebarang kesulitan yang timbul, namun begitu kami percaya kami masih menawarkan nilai terbaik di pasaran pada masa ini,” tambahnya.

Mengenai lepas jualan, jumlah pengambilan servis kenderaan di 179 pusat servis Perodua di seluruh negara menyaksikan pertumbuhan 6% daripada 1.026 juta kenderaan pada 1H17 kepada 1.083 juta pada 1H18.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini