Dewan Perniagaan dan Industri Antarabangsa Malaysia (MICCI) hari ini berkata Malaysia akan kehilangan pelaburan langsung asing (FDI) daripada sektor pembuatan dengan Rang Undang-undang Generasi Penamat (GEG) yang akan dibentangkan pada Selasa depan di Parlimen.

Semalam, Menteri Kesihatan mengumumkan RUU GEG akan dibentangkan di Parlimen pada hari Selasa ini, 10 Oktober. Laporan berita juga menyatakan bahawa Rang Undang-undang mengekalkan peruntukan GEG yang akan melarang penjualan tembakau dan produk vape kepada sesiapa yang dilahirkan selepas 2007.

Menghantar mesej yang salah – apa yang berisiko

Walaupun Dewan menyokong sebarang usaha pemberhentian tembakau atau pengurangan bahaya oleh kerajaan, Rang Undang-undang GEG menghantar mesej yang salah kepada pelabur. Pelabur akan enggan melabur dalam negara yang melaksanakan larangan keras industri dan ia pasti akan menghalang pelaburan masa depan ke dalam sektor ini di Malaysia.

Pelaburan pertama yang berisiko ialah Taman Perindustrian E-Atomisasi Kesihatan dan Asean Forum E-Atomisasi Kesihatan yang diumumkan awal tahun ini di Melaka.

Pada tahun 2021, sektor pembuatan, tonggak penting ekonomi, mengalami pertumbuhan yang teguh pertumbuhan, mencatatkan peningkatan ketara sebanyak 17.4% untuk mencecah RM1,609.3 bilion.

Dalam ini sektor, sub-kategori yang merangkumi produk elektrik, elektronik dan optik menyumbang dengan besar, menyumbang 29.3% pada RM471.9 bilion, menandakan kenaikan 13.1% yang ketara.

Pada tahun 2023, industri ini bersedia untuk pengembangan selanjutnya, dengan alternatif yang inovatif produk yang diunjurkan mencecah anggaran RM3.48 bilion, peningkatan ketara daripada RM2.27 bilion pada 2019. Pertumbuhan ini disokong oleh kehadiran lebih 41,000 syarikat berkaitan perniagaan.

Peluang berisiko

Terdapat trend yang menunjukkan bahawa China sedang meneroka secara aktif kemungkinan untuk memindahkan sebuah kilang pembuatan khusus untuk e-rokok, bernilai 3.5 bilion, ke lokasi yang lain. Mereka telah pun melakukannya dengan satu kilang automatik sepenuhnya ke Johor.

Awal tahun ini diumumkan bahawa Melaka bakal menerima pelaburan RM3.5 bilion melalui tujuh projek yang akan dibangunkan di negeri ini dengan kerjasama pelabur dari China.

Bukan rahsia lagi bahawa pengeluar vape China adalah yang terbesar di dunia dan kerana daripada permintaan yang semakin meningkat di pelbagai negara, akan ada pengembangan ke rantau ini memandangkan potensi industri vape di sini. Tetapi dengan dasar GEG, ia mungkin mendorong ramai pelabur mencari tempat lain.

Kesimpulan

MICCI percaya bahawa ia bukan sahaja terhad kepada industri vape sahaja dan Malaysia akan melakukannya juga dilihat sebagai tidak mesra perniagaan, memberi isyarat kepada bakal pelabur bahawa kerajaan mengambil sikap melampau tanpa pertimbangan sewajarnya terhadap pelaburan dan kesan ekonomi.

Persepsi ini boleh menghalang pelabur daripada menganggap Malaysia sebagai negara yang berdaya maju destinasi pelaburan yang membawa kepada kehilangan potensi FDI dalam sektor lain.

Mengenai industri tempatan sedia ada, ia juga mungkin kehilangan pelabur domestiknya, yang akan dilihat impak kepada industri pembuatan, pengedaran dan runcit tempatan yang berkaitan dengan vape sektor.

Apa yang diperlukan segera ialah mengawal selia dan mengenakan cukai kepada industri vape. Kerajaan harus memisahkan peruntukan GEG daripada Rang Undang-undang untuk segera menangani cecair vape yang berpotensi berbahaya tidak dikawal dan memperoleh hasil cukai yang sangat diperlukan untuk membina semula rizab negara kita.

Walaupun undang-undang ketat sedia ada, masih terdapat penyeludupan produk terlarang secara aktif dalam negara.

Dasar larangan seperti GEG secara tidak sengaja akan menyemarakkan lagi perdagangan haram dan aktiviti penyeludupan, yang akan memberi kesan negatif kepada hasil cukai dan mewujudkan satu persekitaran yang kurang sesuai untuk perniagaan yang sah beroperasi.

Apatah lagi produk terlarang ini mungkin terbukti lebih berbahaya daripada apa yang GEG cuba capai.