“Wanita Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang mengesyorkan supaya Kerajaan menyegerakan pelaksanaan “Total Lockdown” bersama pakej bantuan “Lockdown” untuk rakyat demi kelangsungan ekonomi keluarga dan komuniti niaga,” kata Ketua Wanita Barisan Nasional Pulau Pinang, Datuk Norliza Abdul Rahim.

“Dalam perkembangan semasa ini, saya mengikuti rapat mengenai cadangan pelbagai pihak untuk pihak kerajaan yang diterajui oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara menyeluruh atau “Total Lockdown” sepenuhnya.

“Hal ini berbangkit sejak gelombang ketiga wabak COVID-19 melanda negara, namun pihak kerajaan masih tidak mempertimbangkan untuk melaksanakannya berikutan kebimbangan mengenai kesan ekonomi dan kebajikan rakyat yang masih tertekan menghadapi penularan pandemik ini yang memasuki tahun kedua,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO Malaysia berkata, namun begitu, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) dan PKP 2.0 dan PKP 3.0 tidaklah setegas PKP 1.0 dan mengelirukan rakyat serta dilihat tidak terkesan, malahan memperlihatkan kadar kes baharu dan kematian akibat COVID-19 semakin meningkat saban hari termasuklah terkini yang telah mencecah lebih 6,000 kes sehari.

“Para petugas barisan hadapan semakin tertekan dan keletihan, rakyat semakin keperitan menanggung pelbagai masalah, kadar pengangguran akibat kehilangan kerja semasa pandemik semakin meningkat dan pelabur semakin kehilangan kepercayaan untuk melabur di negara kita.

“Kombinasi pelbagai masalah yang wujud akibat pandemik ini menjadikan Malaysia hampir kehilangan arah dalam peperangan menentang musuh yang tidak kelihatan,” katanya.

Oleh itu, Wanita BN Pulau Pinang menuntut supaya pihak kerajaan mengambil keputusan untuk melaksanakan “Total Lockdown” sekurang-kurangnya antara 14 ke 21 hari dengan syarat-syarat seperti:-

 1. Pengumuman “Total Lockdown” haruslah melalui pengumuman rasmi oleh YAB Perdana Menteri sendiri dan bukannya diumumkan oleh seorang menteri.
 2. Mempertimbangkan kebenaran pengeluaran I-Sinar 2.0 dan I-Lestari 2.0.
 3. Memastikan pihak institusi kewangan dan perbankan serta pemberi kredit melaksanakan Moratorium tanpa syarat selama 3 hingga 6 bulan.
 4. Pemberian bantuan kewangan khas “Lockdown” untuk setiap rakyat.
 5. Larangan Rentas Daerah dan Negeri dikekalkan sepanjang PKP.
 6. Memastikan kebajikan dan kesihatan mental petugas barisan hadapan sentiasa dijaga rapi.
 7. Menambahbaik perlaksanaan Program Pemberian Vaksin COVID-19 dengan mempercepatkan vaksinasi di negeri-negeri paling tinggi kadar kes COVID-19 dan memastikan stok vaksin berada dalam kadar yang baik.
 8. Memastikan kilang-kilang yang menyumbang kadar jangkitan COVID-19 tinggi ditutup selama tempoh PKP.
 9. Memastikan semua sektor ditutup kecuali sektor-sektor penting.
 10. Memastikan operasi perniagaan dihadkan tempoh berniaga termasuk pusat beli belah – cadangan waktu perniagaan antara jam 10 pagi hingga 2 petang.
 11. Memastikan Institusi-institusi Pengajian Tinggi (IPT) seluruh negara menjadi zon bebas COVID-19.

Beliau berkata, adalah lebih baik jika kita mendepani “Total Lockdown” kali ini yang mana kaedah yang telah dimaksudkan tadi telah diguna pakai di kebanyakan negara luar dan ternyata berkesan untuk mengurangkan kadar jangkitan COVID-19.

“Benar “Total Lockdown” ini akan memberi kesan namun ianya tetap perlu dilaksanakan demi kelangsungan kehidupan yang lebih baik,” katanya lagi.