Polis di New South Wales (NSW) berkata, mereka meningkatkan rondaan di sekitar masjid di negeri itu susulan serangan di Christchurch, New Zealand yang mengorbankan hampir 50 orang hari ini.

Polis menyifatkan langkah itu sebagai berjaga-jaga, ‘oleh kerana tiada ancaman berterusan atau khusus terhadap mana-mana masjid atau rumah ibadat’ di negeri itu.

Terdahulu, Perdana Menteri, Scott Morrison mengesahkan lelaki bersenjata yang membunuh jemaah ketika solat Jumaat adalah ‘pengganas’ nasionalis dengan kerakyatan Australia.

“Kami mengutuk sekeras-kerasnya serangan yang berlaku hari ini, dilakukan pelampau, pengganas sayap kanan,” kata Morrison dalam sidang media.

Perdana Menteri Australia, Scott Morrison

Beliau berkata, pihak berkuasa Australia sedang menyiasat sebarang hubungan antara negara itu dan serangan di New Zealand, namun enggan memberi butiran lanjut mengenai lelaki bersenjata terbabit.

Media Australia melaporkan, penyerang berasal dari sebuah bandar di NSW yang mempunyai ibu negeri di sini.

Morrison yang penuh emosi mengucapkan takziah kepada rakyat New Zealand dan mengumumkan bendera di Australia akan dikibarkan separuh tiang sebagai menghormati mangsa.

“Kami bukan setakat sekutu, bukan setakat rakan kongsi, kami adalah satu keluarga,” katanya. -AFP

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini