AirAsia kini menjadi syarikat penerbangan pertama yang menghubungkan Malaysia ke Phu Quoc, Vietnam.

KETIBAAN penerbangan sulung Kuala Lumpur-Phu Quoc di sini terus mengukuhkan hubungan Asean syarikat penerbangan tersebut.

Penerbangan AirAsia AK545, yang dikendalikan dengan pesawat Airbus A320, berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada jam 12:50 tengah hari dengan faktor muatan penumpang sebanyak 90 peratus dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Phu Quoc pada jam 1:35 petang.

Para tetamu yang menaiki penerbangan sulung tersebut disambut oleh Naib Pengerusi Jawatankuasa Rakyat Phu Quoc Pham Van Nghiep dan pihak berkuasa tempatan setibanya di destinasi tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat berkata, “Kami berbangga menjadi syarikat penerbangan pertama yang menghubungkan Malaysia dengan Phu Quoc, satu lagi laluan unik yang diterajui oleh AirAsia.

Destinasi ini mempunyai sambutan yang menggalakkan dan kami berharap perkhidmatan terus ini, seiring dengan dasar bebas visa Phu Quoc, akan meningkatkan ketibaan pelancong asing ke pulau itu dan menjana resit pelancongan.”

AirAsia terbang dari Kuala Lumpur ke Phu Quoc sebanyak empat kali seminggu. Para tetamu yang terbang dari negara lain dalam rangkaian AirAsia seperti China, India, Australia, Indonesia, Jepun, Korea, Filipina, Thailand dan Singapura juga boleh menghubungkan penerbangan mereka secara lancar ke Phu Quoc dengan perkhidmatan transit Fly-Thru melalui Kuala Lumpur.

Pelancong dari mana-mana negara boleh melawat Phu Quoc tanpa visa sehingga 30 hari.

Phu Quoc adalah laluan kelima AirAsia Malaysia ke Vietnam. Selain Phu Quoc, AirAsia juga terbang ke empat destinasi lain di Vietnam – Ho Chi Minh City, Da Nang, Hanoi dan Nha Trang.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini