PROTON mencatat satu lagi aktiviti eksport bagi 2018 di dalam satu majlis pelepasan di kilang Tanjung Malim semalam.

SEBANYAK 225 buah kereta Proton akan dihantar pada 22 September 2018 melalui Pelabuhan Utara, Klang dan dijangka tiba di Pelabuhan Alexandria, Cairo pada 6 Oktober.

Setibanya di sana, kereta-kereta tersebut akan dikendalikan oleh pengedar PROTON di Mesir iaitu Alpha Ezz El-Arab yang akan memasarkan kereta Proton melalui tujuh cawangan dan pengedar.

Majlis yang diadakan di Tanjung Malim ini menandakan eksport pertama kereta-kereta Proton ke Mesir sejak hampir tiga tahun dahulu.

Eksport yang terakhir merangkumi 320 unit kereta Proton Gen 2 dan Persona, yang telah dihantar pada Disember 2015 sebelum penyusutan nilai mata wang tempatan yang telah menjadi penghalang untuk meletakkan harga yang kompetitif bagi kereta-kereta tersebut.

Usaha-usaha yang dipamerkan oleh pengedar dan eksport alat-alat ganti yang berterusan telah memastikan keperluan pengguna-pengguna tempatan dapat dipenuhi sementara menunggu pemulihan ekonomi.

Dato’ Radzaif Mohamed delivering his speech

Dengan keadaan pasaran yang bertambah baik, PROTON kini berpeluang untuk melakukan semula aktiviti-aktiviti eksport dan memanfaatkan pasaran automotif yang dijangka mengalami pertumbuhan ketara pada Jumlah Keseluruhan Industri (TIV) dalam masa  beberapa tahun akan datang.

Untuk menguatkan lagi kehadirannya adalah melalui tiga model keretanya yang akan diperkenalkan di pasaran tempatan ditambah dengan penambahbaikan kualiti pada produk selepas pelaksanaan proses-proses pengauditan produk yang digunapakai oleh Geely.

“PROTON berasa teruja kerana berpeluang untuk mengeksport kereta-keretanya di pasaran yang pada masa dahulu telah terbukti menjadi pilihan pembeli.

Pembeli-pembeli di negara itu menghargai keselamatan, keutuhan dan nilai harga jualan semula yang tinggi yang ada pada kereta-kereta Proton, iaitu kualiti yang terbukti pada ketiga-tiga model yang bakal dilancarkan di Cairo pada Oktober nanti.

Carriers departing Tanjung Malim for Northport

Untuk memastikan stok yang mencukupi, pengedar telah menempah 280 unit lagi yang akan dihantar bulan hadapan dengan sasaran sebanyak 1,000 buah kereta dalam tahun 2018,” kata Dato’ Radzaif Mohamed, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif PROTON.

Selain meneruskan penjualan kereta baharu di Mesir, Alpha Ezz El-Arab juga akan memperkenalkan Identiti Korporat baharu PROTON di tiga cawangan. Ini adalah langkah penting yang diambil kerana mereka merupakan pengedar luar negara yang pertama menggunakan Identiti Korporat baharu PROTON di bilik-bilik pameran.

“Langkah untuk menggunakan Identiti Korporat baharu menunjukkan pengedar kami bergerak seiring dengan matlamat kami untuk mewujudkan pengalaman jenama dan imej PROTON yang konsisten di peringkat antarabangsa. Ia juga membantu kami meningkatkan jualan kereta Proton di Mesir yang telah mencapai lebih daripada 13,000 unit sejak 2004,” katanya.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini