Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia), penyedia perkhidmatan pos dan bungkusan nasional, dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Kiplepay, dengan bangganya mengumumkan pelancaran sistem pembayaran dalam talian untuk
perkhidmatan Ubat Melalui Pos (UMP).

Peningkatan ini mencerminkan komitmen bersama untuk memperbaiki dan meningkatkan kemudahan sistem kesihatan bagi rakyat Malaysia, terutamanya bagi mereka yang mempunyai keupayaan terhad untuk mengunjungi fasiliti kesihatan.

Perkhidmatan UMP yang beroperasi sejak tahun 2011 adalah penting dalam memastikan pesakit menerima ubat yang ditetapkan secara langsung di rumah mereka dan memudahkan pematuhan kepada ubat-ubatan yang ditetapkan.

Bagi tempoh Julai-Disember 2023, UMP dan Pos Malaysia telah menghantar lebih daripada 348,501 bungkusan preskripsi, menekankan peranannya yang penting dalam menyokong inisiatif sistem kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Ciri pembayaran dalam talian yang diperkenalkan baru-baru ini, yang diintegrasikan melalui gerbang pembayaran Pos Malaysia ke dalam aplikasi MyUBAT KKM, membolehkan pesakit membuat pembayaran yang selamat dan mudah dari mana-mana sahaja.

Sistem ini menyokong pelbagai kaedah pembayaran, termasuk kad kredit dan debit serta perbankan dalam talian, memastikan proses transaksi yang lancar bagi semua pengguna.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia, Charles Brewer berkata, inisiatif ini
mempamerkan komitmen kami terhadap inovasi dan kebolehcapaian dalam penjagaan
kesihatan.

“Dengan mengintegrasikan teknologi pembayaran canggih ini ke dalam perkhidmatan
UMP dengan lancar, kami sedang menyusun semula operasi dan memastikan akses yang mudah bagi kemudahan semua.

“Ini menunjukkan dedikasi kami dalam memenuhi pelbagai keperluan rakyat,” katanya.

Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia Norhaliza A. Halim berkata, pengenalan pilihan pembayaran dalam talian melalui kerjasama ini bukan sahaja sejajar dengan matlamat transformasi digital kami, tetapi juga meningkatkan pengalaman pengguna dengan ketara.

“Ia memudahkan proses bagi pesakit kami, yang kebanyakannya bergantung pada perkhidmatan penting ini untuk keperluan perubatan bulanan mereka,” katanya.

Pengarah Eksekutif syarikat e-dompet dan pembayaran fintech, Kiplepay Sdn. Bhd. Norhizam Kadir berkata, pihaknya amat berbesar hati dengan kerjasama ini dalam usaha memacu inisiatif inovasi dan pendigitalan.

“Kami sangat berbangga untuk menjadi sebahagian daripada inisiatif revolusi pembayaran digital melalui keselamatan data transaksi, pengalaman yang memudahkan pengguna, dan fleksibiliti mod pembayaran digital.

“Kami komited untuk menyampaikan inovasi yang akan menyediakan akses digital sekaligus memenuhi keperluan pelanggan dan pengguna kami,” katanya.

Perkhidmatan UMP tersedia di 354 fasiliti kesihatan Kementerian Kesihatan di seluruh negara. Pengguna yang berminat boleh mengakses aplikasi mudah alih MyUBAT melalui Google Play, App Store, atau AppGallery untuk mendaftar dan menggunakan ciri pembayaran dalam talian.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini