Richiamo, jenama kopi tempatan mencipta sejarahnya yang tersendiri menerusi pembukaan cawangan kedai serbaneka Richiamo Mart yang pertama di Bangi, sekali gus meluaskan penguasaannya dalam industri peruncitan serta makanan dan minuman (F&B) Bumiputera.

Pengarah Urusan Richiamo Mart Sdn Bhd, Wan Najib Wan Daud berkata, pihaknya menyasarkan membuka 15 cawangan yang berkonsepkan kafe dan kedai runcit membabitkan pelaburan sebanyak RM2.5 juta sehingga RM3 juta.

Beliau berkata, pembukaan Richiamo Mart adalah untuk memberi pilihan kepada pelanggan selain menyediakan platform kepada usahawan tempatan terutamanya Bumiputera memasarkan produk mereka.

Katanya, ketika ini terdapat jenama-jenama usahawan tempatan yang telah memasarkan produk mereka menggunakan platform Richiamo Mart dan berhasrat dapat meningkatkannya kepada 60 hingga 70 peratus.

“Kami berhasrat majoriti produk dalam Richiamo Mart adalah produk keluaran tempatan selain dari jenama nasional yang terkenal. Kami memperkenalkan konsep kafe di dalam kedai runcit di mana pelanggan boleh menikmati makanan seperti kopi, aiskrim, oden, serta makanan segera di makan sambil membeli belah barang keperluan,” katanya selepas majlis perasmian Richiamo Mart yang pertama di Plaza Bangi Perdana, di sini, hari ini.

Majlis dilancarkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Datuk Armizan Mohd Ali.

Cawangan kedua dan ketiga Richiamo Mart akan dibuka tidak lama lagi di Petron Cheng, Melaka dan Seremban Oasis, Negeri Sembilan.

Manakala, cawangan keempat di Taman Dato Onn Johor Bahru dan cawangan kelima di Caltex Lebuh Raya Sultanah Bahiyah Alor Setar Kedah.

“Dalam tahun ini sahaja, kira-kira tujuh cawangan telah berikan komitmen untuk dibuka masing-masing melibatkan kawasan di Melaka, Seremban, Alor Setar, Johor Bharu, Rawang serta di Menara Matrade di Kuala Lumpur.

“Kita sasarkan antara 10 hingga 15 cawangan dibuka tahun ini dengan sasaran pendapatan bulanan antara RM50,000 hingga RM60,000,” katanya lagi.

Wan Najib berkata, Richiamo Mart adalah cabang perniagaan baharu di bawah Kumpulan Richiamo selain daripada Richiamo Manufacturing, Richiamo Coffee dan Yayasan Dakwah Negara.

Beliau berkata, penubuhan Richiamo Mart adalah kerana ia memberi pilihan terbaharu kepada pelanggan, sekali gus menyediakan satu platform kepada usahawan tempatan mempromosikan produk keluaran masing-masing selain dapat membuka peluang pekerjaan dan perniagaan.

“Sememangnya perniagaan seperti ini selain mewujudkan rantaian perniagaan yang berterusan ia juga mampu memberi skala ekonomi yang luas dan sudah tentunya memberi banyak peluang pekerjaan dalam kalangan rakyat serta peluang menjadi usahawan,” katanya.

Ketika ini terdapat jenama usahawan tempatan antaranya Bubbles 02, Kerepek Mina, Tisha, PopsLab, Fitrah, Beard Brothers, Fatiha, Ainon, Pak Chips, Munira, T’Salle, Salisporice, Dim Sum dan pau Mohd Chan, Sawanah, Maduria selain jenama terkenal lain seperti Adabi, Habhal, Halalgel, Mu’min dan lain-lain.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini