Model SUV terulung PROTON, Proton X90, telah dilancarkan di Bangladesh pada 29 Februari lalu yang dirasmikan oleh Haznah Md. Hashim, Pesuruhjaya Tinggi Malaysia
ke Republik Rakyat Bangladesh, Dr Li Chunrong, Ketua Pegawai Eksekutif PROTON dan Romo Rouf Chowdhury, Pengarah Urusan Kumpulan, RANCON Holdings Berhad, pengedar eksklusif dan rakan kongsi perniagaan PROTON di Bangladesh.

Dua varian X90, Flagship dengan enam tempat duduk dan Premium dengan tujuh tempat duduk, ditawarkan kepada pembeli dalam pasaran eksport keempat untuk model itu dan sehingga kini, 25 unit telah didaftarkan dalam tempoh kurang daripada dua minggu selepas pelancarannya.

Bersama-sama dengan Proton X70 yang juga ditawarkan di Bangladesh dan dengan lebih banyak tempahan yang telah disahkan dalam perancangan, PROTON yakin bahawa Kenderaan Tenaga Baharu (NEV) pertama mereka dapat mencipta pasaran khusus sebelum operasi pemasangan tempatan (CKD) bermula akhir tahun ini.

Dr Li Chunrong berkata, PROTON yakin RANCON Holdings adalah rakan kongsi yang sempurna untuk PROTON berjaya di Bangladesh dan mereka sudahpun menubuhkan rangkaian jualan dan selepas jualan dan akan melabur untuk membina barisan pembuatan untuk memasang kenderaan Proton secara tempatan pada masa hadapan.

Selain daripada membenarkan produknya layak untuk kadar cukai yang lebih rendah, kilang baharu juga menggalakkan pembangunan pekerja tempatan mahir sambil membangkitkan ekosistem vendor melalui pemindahan teknologi.

Operasi disasarkan bermula seawal 2024, dengan piawaian pengeluaran yang ketat
dikuatkuasakan bagi memastikan output sepadan dengan kualiti kenderaan yang dibina di Tanjung Malim.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini