Pakar sistem bangunan berindustri, Sarawak Consolidated Industries Berhad (SCIB), dengan sukacitanya mengumumkan pemerolehan lima petak pajakan industri di Taman Perindustrian Demak Laut, Kuching, Sarawak, satu langkah yang ditetapkan untuk meningkatkan keupayaan pengeluaran syarikat dengan ketara sejajar dengan pembangunan infrastruktur Sarawak yang pesat membangun.

Pengambilalihan itu, melibatkan sejumlah lima lot tanah, berjumlah 8.8544 hektar (kira-kira 21.88 ekar) di Daerah Tanah Muara Tebas, mewakili pengembangan strategik jejak operasi SCIB.

Jumlah balasan pembelian tanah tersebut ialah RM21.6 juta dan hendaklah dibayar penuh secara tunai. Pelaburan ini menandakan langkah penting dalam strategi pertumbuhan syarikat, meletakkan SCIB untuk memenuhi permintaan pasaran yang sedang berkembang.

Pengarah Urusan Kumpulan SCIB, Ku ​​Chong Hong berkata, pengambilalihan tanah ini adalah bukti komitmen SCIB untuk mengembangkan keupayaan dan jangkauan pasaran.

“Lokasi baharu di Taman Perindustrian Demak Laut, hanya lima belas kilometer dari Pusat Bandaraya Kuching, bukan sahaja berfaedah secara strategik tetapi juga memberi kami ruang yang diperlukan untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran kami hampir 30%.

“Pengembangan ini sejajar dengan jangkaan peningkatan permintaan yang dipacu oleh rancangan pembangunan infrastruktur Sarawak yang pesat pada tahun-tahun akan datang,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Beliau menambah, SCIB menyedari turun naik pasaran yang berterusan, SCIB kekal teguh dalam komitmen kami untuk menyampaikan nilai kepada para pemegang saham syarikat.

Pelaburan ini merupakan petunjuk jelas tentang dedikasi kami terhadap pertumbuhan jangka panjang dan keuntungan, memastikan SCIB terus memainkan peranan penting dalam landskap perindustrian Sarawak.

Chong Hong berkata, tujuan penggunaan tanah yang baru diperoleh adalah untuk membina kilang perindustrian untuk menghasilkan produk berkaitan konkrit seperti Cerucuk Putar, Paip Putar dan Produk Konkrit Bertetulang.

Perpindahan ke Taman Perindustrian Demak Laut dari kilang semasa di Kawasan Perindustrian Pending adalah keputusan strategik SCIB untuk memanfaatkan saiz tanah yang lebih besar untuk kapasiti pengeluaran yang dipertingkatkan.

Beliau menjangkakan kilang baharu itu akan memulakan pembinaan menjelang Suku Kedua 2024, dan siap menjelang Suku Pertama 2025, dan kilang itu sepatutnya menyumbang secara positif kepada pendapatan Syarikat dari Suku Kedua 2025.

SCIB yakin bahawa pengambilan tanah ini dan peningkatan seterusnya dalam kapasiti pengeluaran akan menyumbang dengan ketara kepada pertumbuhan dan keupayaan Syarikat untuk memenuhi permintaan pasaran masa hadapan, sekali gus meningkatkan nilai pemegang saham dalam jangka masa panjang.

SCIB menghargai sokongan berterusan daripada pelabur dan pihak berkepentingan Syarikat dan komited untuk menyediakan kemas kini tetap mengenai kemajuan dan perkembangan terkini.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini