Kelab Wanita Ikon Malaysia telah diberi kepercayaan oleh ​IKHLAS, jenama baru di bawah naungan ​AirAsia.com menghulur sumbangan berupa barangan keperluan asas kepada 1,100 keluarga pelbagai komuniti ​di empat buah negeri iaitu Selangor, Negeri Sembilan, Perak dan Johor.

Sumbangan itu adalah ​untuk membantu mereka yang memerlukan akibat terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat penularan pandemik COVID-19.

Ikhlas, Head of IKHLAS (kiri) dan Presiden Kelab Wanita Ikon Malaysia, Dato Normaziah Sheikh Mohamed (tengah) menyampaikan sumbangan

Sumbangan berupa barangan keperluan asas seperti beras, gula, minyak masak, tepung, sardin, kicap, cili sos, susu pekat dan lain-lain diberikan kepada mereka yang hilang punca pendapatan disebabkan tidak dapat menjalankan tugasan atau perniagaan.

Program ini juga bukan sahaja membantu orang ramai dengan pemberian barangan keperluan asas, ianya juga membantu industri pembuatan makanan seperti Syarikat Z&T yang mengeluarkan Kicap Bilal, D’Era Pouch yang mengeluarkan Sardin Viral dalam pouch, Syarikat Faiza yang mengeluarkan Beras, Mehoon dan lain-lain.

“Apabila IKHLAS melantik Kelab Wanita Ikon Malaysia atau KWIM sebagai salah satu persatuan NGO yang bertanggungjawab mengagihkan sumbangan di bawah program IKHLAS, saya terus berhubung dengan cawangan di negeri-negeri untuk mengenalpasti individu-individu yang tinggal di kawasan-kawasan terpinggir yang mana kurang mendapat perhatian orang ramai.

“Mereka ini benar-benar susah dan amat memerlukan bantuan pada masa ini. Tambahan pula hari raya telah hampir tiba, dengan keadaan mereka yang sangat susah, bantuan ini serba sedikit dapat membantu” Kata Dato Normaziah Sheikh Mohamed yang merupakan Presiden Kelab Wanita Ikon Malaysia.

Katanya, Kelab Wanita Ikon Malaysia atau KWIM ditubuhkan untuk memperkasakan wanita terutamanya dalam soal ekonomi, dimana kelab ini sentiasa menggalakkan ahli-ahlinya untuk berkecimpung dalam perniagaan, kerana dengan perniagaan, wanita itu akan dapat memperkasakan dirinya sendiri mahupun anak-anak dan keluarga mereka.

Ketua IKHLAS, Ikhlas Kamarudin berkata, ​”Kami berbesar hati kerana dapat berkongsi dana derma ‘Derma Dengan Ikhlas’ bersama Kelab Wanita Ikon Malaysia, di mana mereka boleh menggunakan dana ini untuk mengagihkan barang keperluan asas kepada wanita Malaysia yang memerlukan bantuan.

“Kami juga ingin berkongsi berita gembira bahawa kami telah berjaya mencapai sasaran kutipan dana derma ini lebih RM1 juta pada minggu lepas.

Selagi kami menerima derma melalui laman web kami di givewith.ikhlas.com, kami akan meneruskan usaha untuk membantu mereka yang memerlukan.”

Kempen ‘Derma Dengan Ikhlas’ adalah sebahagian daripada kempen #InThisTogether oleh Kumpulan AirAsia. Orang awam yang berminat untuk menderma boleh melayari Givewith.Ikhlas.com​.

IKHLAS merupakan jenama perniagaan baharu di bawah naungan AirAsia.com yang ditubuhkan khusus untuk komuniti Muslim di seluruh dunia dengan menyediakan akses untuk pelbagai amalan berasaskan keimanan.

Ini termasuk kewajipan agama seperti Umrah, Korban dan pilihan gaya hidup berasaskan hukum Syariah. Portal ini akan dilancarkan pada bulan Jun 2020.

Untuk maklumat lanjut mengenai tabung bantuan dan inisiatif akan datang, layari Givewith.ikhlas.com​, ​atau melalui laman sosial di Instagram ​ikhlasdotcom ​dan Facebook ikhlasdotcom​.

Mengenai Kelab Wanita Ikon Malaysia

Kelab ini ​adalah sebuah badan Pertubuhan Bukan Kerajaan (Non-Governmental Organization) yang ditubuhkan oleh pemenang-pemenang serta finalis-finalis Anugerah Wanita Ikon Malaysia pada 2hb September 2015, bertujuan untuk pembangunan dan pemerkasaan wanita di seluruh Malaysia tidak kira kaum atau agama, adat atau budaya, generasi atau latar belakang mereka.

Hala tuju KWIM adalah berpandukan lima teras, iaitu; Ekonomi, Kesihatan, Budaya, Pendidikan dan Keselamatan bagi mewujudkan golongan wanita yang berpengetahuan dan berdaya saing untuk menikmati kualiti kehidupan yang lebih sempurna.