HeiTech Padu Berhad (HeiTech) mengukuhkan kehadiran di Indonesia dengan penubuhan PT Desa Tech Nusantara bagi membekalkan Sistem Koperasi Patuh Syariah Baitulmal Wat Tamwil (BMT) yang kini sedia ditawarkan kepada sektor koperasi di Indonesia.

PT Desa Tech Nusantara, syarikat usahasama (JV) antara HeiTech dan PT Kirana Investama Nusantara berasaskan pegangan 49:51 ditubuhkan dengan tujuan membangun dan membekal Sistem Koperasi BMT untuk digunakan oleh koperasi-koperasi di Indonesia sebagai platform bagi menyokong program nasional Indonesia iaitu Gerakan Desa Emas (GDE).

Matlamat GDE adalah untuk merangsang pertumbuhan ekonomi domestik dan mempercepatkan pembangunan industri halal dan institusi kewangan Islam khususnya untuk kelestarian ekonomi di kawasan luar bandar.

Majlis Pemeteraian Perjanjian Persefahaman (MOU) bagi merasmikan kerjasama antara kedua-dua belah pihak diadakan sempena Indonesia Sharia Economic Festival pada 12-16 November di Pusat Konvensyen Jakarta.

HeiTech diwakili oleh Naib Presiden Eksekutif Salmi Nadia Mohd Hilmey manakala PT Kirana Investama Nusantara diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutif Erick Firmansyah Muftie.

Hadir sama Dato’ Sri Mohd Hilmey Mohd Taib, Presiden/ Timbalan Pengerusi Eksekutif HeiTech dan Dr. Aries Muftie, Pengerusi Gerakan Desa Emas.

Signing on behalf of HeiTech is its Executive Vice President Salmi Nadia Mohd Hilmey and Erick Firmansyah Muftie, CEO of PT Kirana Investama Nusantara witnessed by Dato’ Sri Mohd Hilmey Mohd Taib, HeiTech President and Executive Deputy Chairman and Dr. Aries Muftie, Chairman of Desa Emas Movement

Salmi berkata syarikat usahasama itu kini bersedia menyediakan perkhidmatan kepada semua ahli koperasi seluruh Indonesia dengan pelbagai jenis transaksi yang ditawarkan melalui Sistem Koperasi Patuh Syariah Baitulmal Wat Tamwil.

Peranan HeiTech merangkumi perkhidmatan pembangunan sistem dan aplikasi, pengurusan projek dan penyediaan tenaga pakar.

“HeiTech berbesar hati kerana diberi kepercayaan untuk turut sama membantu merealisasi agenda GDE untuk merangsang pertumbuhan ekonomi melibatkan 74,754 buah kampung di seluruh Indonesia,” katanya.

Dalam program GDE ini, setiap kampung akan diberdayakan untuk menjana ekonomi, mewujudkan peluang pekerjaan, mencipta perdagangan dengan platform yang sistematik dan patuh Syariah. Oleh itu, sistem koperasi BMT akan membantu koperasi di Indonesia menjalankan perniagaan dan transaksi untuk tujuan perdagangan dan perniagaan.

“Ini bukan kali pertama HeiTech meneroka pasaran Indonesia kerana sebelum ini turut membuat pelaburan dalam PT Intercity Kerlipan dan turut terlibat dalam beberapa inisiatif seperti e-KTP dan pusat data,” kata Nadia.

BMT adalah satu sistem yang boleh dipadankan dalam ekosistem koperasi dan mempunyai potensi untuk berkembang dengan pesat kerana koperasi merupakan salah satu kaedah untuk meransang ekonomi di kawasan luar bandar dan penduduk yang tidak mempunyai akses kepada bank.

Indonesia berada di kedudukan teratas di rantau Asia Pasifik dari segi populasi yang tidak mempunyai akses kepada bank di mana satu pertiga daripada 250 juta penduduknya masih berada di luar sistem kewangan konvensional dan tidak mempunyai teknologi untuk mengakses perkhidmatan kewangan asas.