United Overseas Bank (Malaysia) Bhd (UOB Malaysia), dalam komitmennya untuk membantu kanak-kanak membangunkan potensi penuh mereka, telah menghulur bantuan kepada The Autism Behavioural Centre (ABC), pusat terapi Analisis Perilaku Terapan (Applied Behaviour Analysis) terbesar di Malaysia.

Pusat ini kini mempunyai bilik pelbagai deria bagi membantu membina keyakinan dan keupayaan kanak-kanak yang berada dalam spektrum autisme atau yang mempunyai kesukaran pembelajaran.

Bilik tersebut, yang dinamakan Kemudahan Pelbagai Deria UOB-ABC, dibina untuk membantu merangsang perkembangan sosial, emosi dan kognitif kanak-kanak dengan membolehkan mereka menggunakan deria penglihatan, bunyi, bau, sentuhan dan rasa. Bilik-bilik deria dapat membantu kanak-kanak ini berinteraksi dengan dunia di sekeliling mereka dengan menyediakan persekitaran yang selamat di mana mereka dapat meneroka pada tahap kelajuan mereka sendiri.

Kemudahan ini juga merangkumi beberapa ciri-ciri pembelajaran berkenaan deria yang termasuk dinding mendaki dan deria.

Raymond Chui, Pengarah Eksekutif dan Ketua Perbankan Perniagaan Negara, UOB Malaysia, berkata UOB Malaysia komited dalam membantu pelbagai usaha yang dapat memperkasa masyarakat tempatan di samping meningkatkan kehidupan, terutamanya untuk kanak-kanak.

“Ramai kanak-kanak autisme dan yang mengalami masalah pembelajaran menghadapi cabaran dalam melakukan rutin harian mereka sendiri seperti pergi ke sekolah dan berinteraksi dengan orang lain dengan mudah.

“Kami berharap melalui Kemudahan Pelbagai Deria UOB-ABC ini, kami dapat menyediakan persekitaran yang kondusif di mana mereka dapat membangunkan keyakinan serta kemahiran yang mereka perlukan untuk belajar dan menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka secara bebas.”

Charlene Marie Samuel, Pengasas dan Pengarah ABC, berkata bilik pelbagai deria baru tersebut merupakan tambahan yang bernilai kepada Pusat dan akan membolehkan mereka menawarkan pengalaman pembelajaran yang menyeluruh kepada kanak-kanak yang mengunjungi Pusat.

“Ruang tambahan dan peralatan pembelajaran baru di Kemudahan Pelbagai Deria UOB-ABC akan membolehkan kami menjalankan lebih banyak aktiviti yang membantu sesi terapi individu kami.

“Kami juga boleh menyediakan ruang interaktif yang selamat bagi kanak-kanak ini berinteraksi dengan rakan sebaya dan juga persekitaran mereka. Ini dapat membantu mengembangkan lagi keyakinan peribadi dan kemahiran sosial kanak-kanak ini dalam kehidupan seharian mereka. Terima kasih kepada UOB Malaysia.

Sumbangan ini dapat mengukuhkan keupayaan kami untuk memberi kesan positif kepada kanak-kanak yang mengunjungi Autism Behavioural Centre ini,” kata Samuel.

Sokongan UOB Malaysia terhadap Kemudahan Pelbagai Deria UOB-ABC adalah sebahagian daripada Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) UOB, yang menunjukkan komitmen jangka panjang bank kepada masyarakat di mana ia beroperasi melalui inisiatif perkongsian, kedermawanan dan penyertaan.

Program UOB Heartbeat CSR Malaysia terdiri daripada beberapa inisiatif utama, termasuk aktiviti khidmat masyarakat Aidilfitri Perbankan Islam UOB tahunan, acara UOB Heartbeat Run/Walk, acara khidmat masyarakat Tahun Baru Cina Perbankan Komersial UOB dan program Sukarelawan Kakitangan Heartbeat UOB.