BioUsahawan 2019 pertama bermula dengan pelancaran produk enam syarikat Status BioNexus, pertukaran dokumen dan pelancaran model Program Pembangunan Komuniti Bioeconomi (BCDP) 2.0.

ACARA yang dianjur dengan kerjasama Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani (MOA) dan Malaysian Bioeconomy Development Corporation Sdn Bhd (Bioeconomy Corp) itu dilihat sebagai platform keusahawanan yang strategik untuk memajukan keseluruhan sektor pertanian Malaysia ke arah menjadi lebih moden, mampan dan berdaya saing.

Pelancaran produk ini termasuk Jus Soursop Semulajadi oleh Bio Tree, Nabisar Phytoheat dan Nabisar Phytocool oleh Cambridge Biotek Essence of Mushroom oleh Ganofarm, krim dan penyembur SQINN semula jadi oleh Ligno Biotech, minyak pati Qure100 oleh Tropical BioEssence dan Oily Acne Fresh Skincare oleh Persona Kosmetik.

Timbalan Menteri MOA, Sim Tze Tzin yang membaca teks ucapan bagi pihak Menteri Dato ‘Salahuddin Ayub berkata, pelancaran produk itu menunjukkan bagaimana penerapan teknologi berasaskan bio dalam bidang pertanian boleh membawa kualiti yang ditambah nilai kepada produk tempatan.

“Di BioUsahawan 2019, para pengguna dapat melihat bahawa produk-produk Malaysia agro dan berasaskan bio adalah berkualiti tinggi, moden, memenuhi keperluan keselamatan dan setaraf dengan piawaian antarabangsa.

“Bukan sahaja kami mahu meningkatkan keyakinan di kalangan pengguna, kami mahu mereka berbangga dengan produk tempatan kami dan untuk menyokong perniagaan tempatan. Kami berharap ia akan mengubah perspektif rakyat mengenai produk agro dan berasaskan bio dan menukar persepsi maksud “dibuat di Malaysia”,” katanya semasa majlis perasmian BioUsahawan di sini, baru-baru ini.

Melalui pelancaran model BCDP 2.0 yang baru untuk Projek Penanaman Revotropix Paulownia, sekurang-kurangnya 800 peserta daripada komuniti pertanian disasarkan untuk dibangunkan sebagai BioAgropreneur.

Exchange Leave A Nest & UTM

Bioeconomy Corp akan menyediakan sokongan, koordinasi, pemantauan dan pemilihan peserta kepada Green Afforestation International Network Sdn Bhd (Gain Green), syarikat utama projek BCDP.

Gain Green akan menyediakan benih, pengetahuan teknikal dan latihan, penanaman dan reka bentuk pertanian, dan menjamin pembelian balik untuk pokok paulownia yang dituai.

Model BCDP 2.0 yang baru melibatkan pembiayaan dan penglibatan langsung dari sektor swasta kepada para peserta. Ketua Pegawai Eksekutif Bioeconomi Corp, Dr. Mohd Shuhaizam Mohd Zain berkata pendapatan tambahan peserta dalam projek ini dijangka meningkat dari RM26,000 kepada RM1.3 juta setahun bergantung kepada keluasan kawasan yang dikendalikan (2 ekar hingga 100 ekar).

Sementara itu, pertukaran MOA antara Leave A Nest dan Malaysia-Japan International Institute of Technology Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) akan mempromosikan Makmal Nest-Bio Venture untuk memberi manfaat kepada para penyelidik, pelabur, syarikat permulaan, agensi kerajaan, syarikat dan pelawat.

Makmal Nest-Bio Venture terdapat inkubator untuk syarikat permulaan dan menyediakan perkhidmatan kerja makmal, latihan sumber manusia dan program pendidikan.

“Pelancaran dan pertukaran dokumen ini menggariskan apa yang ingin dicapai melalui BioUsahawan 2019, yang bertujuan untuk memperkasakan dan mewujudkan usahawan yang maju dan kompetitif di Malaysia. Kami ingin menyediakan usahawan tempatan kami dengan peralatan, platform dan pemikiran yang sesuai untuk mereka berkembang dan maju, bukan hanya di Malaysia tetapi juga di peringkat antarabangsa,” tambah Dr Shuhaizam.

Lebih daripada 100 gerai dan 80 syarikat terlibat dalam BioUsahawan 2019, yang menampilkan pameran, perdagangan, padanan perniagaan, pembentangan idea perniagaan dan peluang pembiayaan serta sesi panel, termasuk ceramah oleh Ketua Setiausaha MOA, Dato ‘Mohd Sallehhuddin Hassan bertajuk “Keselamatan Makanan dan Peluang dalam Agromakanan” pada 16 Mac.

Agensi-agensi MOA, syarikat-syarikat di bawah Majlis Amanah Rakyat (MARA), institusi kewangan dan agensi pembangunan lain adalah antara peserta pameran yang juga mengambil bahagian dalam BioUsawan 2019.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini