TROOPERS Innovation Sdn Bhd, platform padanan pekerjaan fleksibel utama Malaysia, dengan bangganya mengumumkan kerjasama penting dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Memorandum Persefahaman (MoU) ini bertujuan untuk mengubah landskap kerja gig di Malaysia dengan menggalakkan dan memudahkan sumbangan sukarela KWSP oleh pekerja gig melalui i-Saraan, meningkatkan keselamatan kewangan dan kesejahteraan mereka secara keseluruhan.

MoU ini telah ditandatangani oleh Pengasas Bersama & Ketua Pegawai Eksekutif TROOPERS, Joshua Tan dan Ketua Pegawai Operasi KWSP, Sazaliza Zainuddin, disaksikan oleh Ketua Jabatan Pengurusan Produk KWSP, Mohd Rodzi Abu Bakar dalam satu majlis di Menara KWSP, Kwasa Damansara.

Dalam inisiatif perintis ini, TROOPERS berjanji untuk memudahkan sumbangan KWSP untuk lebih daripada 100 pekerja gig menjelang akhir tahun ini. Komitmen ini menekankan dedikasi TROOPERS untuk memimpin dengan contoh dan menunjukkan faedah nyata sumbangan KWSP untuk pekerja gig.

Joshua Tan berkata, kerjasama dengan KWSP ini merupakan pencapaian penting dalam misi kami yang berterusan untuk meningkatkan kesejahteraan pekerja gig di seluruh Malaysia.

“Dengan menggunakan teknologi, kami memudahkan proses sumbangan, menjadikannya lebih mudah untuk pekerja gig memastikan masa depan kewangan mereka. Kami berharap inisiatif ini akan memberi inspirasi kepada lebih ramai pekerja gig untuk memanfaatkan faedah ini.

“Selain itu, kami menyeru kerajaan untuk memainkan peranan proaktif dalam menyokong kebajikan pekerja gig, tenaga kerja yang mewakili kira-kira 1.12 juta individu di Malaysia. Kami berhasrat untuk bekerjasama dengan lebih banyak syarikat untuk mencari tenaga kerja fleksibel dan pekerja gig, memastikan kebajikan dan masa depan mereka dilindungi dan diberi kuasa. Matlamat kami adalah untuk menyediakan peluang pertumbuhan, keselamatan, dan laluan kerjaya yang mampan, mewujudkan persekitaran inklusif di mana setiap pekerja gig dihargai,” katanya.

Awal tahun ini, kerajaan Malaysia akan membentangkan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Pekerja Gig di Parlimen pada bulan Julai ini. Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menekankan bahawa suruhanjaya ini akan menumpukan kepada perlindungan sosial, menyelesaikan pertikaian kontrak, dan meningkatkan peluang kemajuan kerjaya untuk pekerja gig di negara ini.

Penubuhan Suruhanjaya Pekerja Gig dijangka memastikan bahawa pekerja gig menerima perlindungan dan faedah yang setara dengan pekerja formal di bawah undang-undang buruh Malaysia.

MoU antara TROOPERS dan KWSP menandakan komitmen bersama untuk meningkatkan keselamatan sosial bagi pekerja gig. Di bawah inisiatif ini, kedua-dua organisasi akan bekerjasama untuk menggalakkan sumbangan sukarela dan menyelaraskan proses melalui platform TROOPERS, memastikan ia mesra pengguna dan cekap.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini