Kolej Yayasan Saad Melaka (KYSM) dengan bangganya mengumumkan prestasi cemerlangnya dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 dengan hampir 50 peratus calonnya mencapai kesemua A.

Di dalam peperiksaan itu, seramai 81 daripada 168 pelajar mencapai pencapaian yang luar biasa ini sekali gus meletakkan KYSM antara 10 sekolah terbaik di Malaysia, berdasarkan Gred Purata Sekolah (GPS).

Dengan GPS 1.257, KYSM telah menduduki tempat kelima berdasarkan keputusan SPM 2023 yang menakjubkan, peningkatan daripada tempat ke-7 tahun lepas. Gred Purata Kebangsaan (GPN) bagi tahun ini ialah 4.60. GPS unggul KYSM iaitu 1.257 menyerlahkan komitmen sekolah terhadap kecemerlangan akademik.

Pengetua KYSM, Tan Cheh Li berkata, pencapaian luar biasa ini adalah visi pengasas yang berpandangan ke hadapan menjadi realiti – bahawa KYSM menyampaikan pendidikan menengah yang cemerlang untuk pelajar muda, memperkasakan mereka sebagai individu berkebolehan dalam kepimpinan dan tadbir urus untuk negara.

“Prestasi KYSM yang tidak dicemari juga berkat nasihat profesional yang diberikan oleh Lembaga Gabenor yang berwibawa tinggi. Berpandukan visi sekolah untuk melahirkan pemimpin masa depan dan kapten industri Malaysia, Lembaga Pengelola memberikan bimbingan yang tidak ternilai kepada Pengurusan KYSM dalam menyusun dan menyampaikan kurikulum yang dipertingkatkan kepada pelajar kami, membentuk mereka menjadi pencapaian yang lebih tinggi,” katanya di sini, hari ini.

Di KYSM, penekanan diberikan kepada pembangunan sahsiah dan kemahiran yang dipertingkatkan dalam kalangan pelajarnya. Kurikulum lanjutan ditawarkan di atas kurikulum kebangsaan standard, di mana pelajar didedahkan kepada pengekodan dan IT, bahasa Mandarin sebagai bahasa ketiga, teori muzik dan praktikal, pelajaran renang dan latihan kepimpinan.

Pelajar cemerlang SPM, Jasmine Hasya Junaidi, berasal dari Shah Alam, berkata, KYS telah menyediakan platform terbaik untuk membawa versi terbaik diri sepanjang tahun.

“Bukan sahaja kemudahan yang memastikan keselesaan saya berada di puncak, tetapi juga persekitaran yang membuatkan saya berasa seperti berada di sana kerana persaingan yang sihat. Selagi anda menemui orang yang berada di atas bot yang sama dengan anda, ia akan menjadi perjalanan yang lancar,” katanya yang mendapat kesemua A di dalam subjek SPM 2023.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini