Raja Ahmad Hidzir Raja Muhamad, Ketua Pegawai Modal Insan Kumpulan, Pos Malaysia Berhad telah dinamakan salah satu Ikon Modal Insan Malaysia 2024 oleh ETHRWorld Asia Tenggara.

Kerjaya beliau bermula di Edaran Otomobil Nasional Berhad (EON), sebuah anak syarikat DRB- HICOM, dan pelbagai syarikat lain sebelum ini. Pada penghujung tahun 2022, Raja menyertai Pos Malaysia atas sebab tertarik dengan perjalanan transformasi terbaharu syarikat tersebut.

Sepanjang karier beliau telah berjaya menangani pelbagai cabaran dalam penglibatan pekerja, mengemudi perubahan organisasi dan memupuk budaya tempat kerja yang positif. Kejayaan Raja merangkumi aspek-aspek nilai seperti kejujuran, disiplin dan positif, yang sentiasa menjadi panduan inspirasi kerjaya beliau.

Dalam peranannya di Pos Malaysia, Raja menekankan nilai-nilai seperti komunikasi yang telus, kesesuaian budaya dan penjajaran nilai dalam proses strategik pengambilan dan pengekalan kakitangan.

Gaya kepimpinan beliau menggalakkan persekitaran tempat kerja yang inklusif dan berkembang maju, telah menyumbang kepada Skor Penglibatan kakitangan yang luar biasa iaitu sebanyak 76% pada 2023 melalui Kyzense, aplikasi mudah alih penglibatan pekerja yang dibangunkan oleh Pos Malaysia.

Komitmen Raja melangkaui polisi pekerja. Malah, beliau memberi tumpuan kepada nilai seperti saling hormat menghormati, saling bertanyakan kesejahteraan pekerja (Wira connect), dan mengamalkan budaya maklum balas terbuka, telah menyumbang kepada aspek kerjasama Modal Insan di Pos Malaysia yang luar biasa.

Perjalanan transformasi budaya Pos Malaysia ke arah kecemerlangan penglibatan kakitangan, dicontohi oleh program inovatif ‘Certified Wira Programme’– satu usaha berwawasan yang direka untuk memberi inspirasi dan memperkasakan setiap kakitangan Pos Malaysia.

Program ini telah merevolusikan cara kakitangan Pos Malaysia melihat diri dan peranan mereka dalam organisasi. Program ini juga menekankan komitmen teguh organisasi untuk membentuk semula budayanya, memupuk penglibatan, menyampaikan kualiti perkhidmatan kepada pelanggan dan mencapai hasil yang luar biasa dalam landskap dunia moden yang berubah pantas.

Melalui tumpuan pada kualiti perkhidmatan dan pengalaman pelanggan yang  dipertingkatkan, Pos Malaysia telah mempertahankan reputasinya sebagai penyedia perkhidmatan yang dipercayai.

Ini terbukti dalam tinjauan Cabaran Kurier MCMC, di mana Pos Malaysia mencapai 96% dalam ‘prestasi penghantaran terjamin,’ melepasi purata industri sebanyak 78%.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini