Agape ATP Corporation (ATPC) mengumumkan Inisiatif Kelestarian Tenaga Hijau di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Global ATPC Datuk Seri Dr Hoe Kok Choong berkata, inti kepada strategi kemampanan ATPC ialah Memorandum Perjanjian dengan Volt Industries Sdn. Bhd. (“VOLT”) pada November 2023, menandakan peristiwa penting dalam usaha kerjasama kedua-dua pihak.

“Walaupun pemerolehan 51 peratus kepentingan dalam VOLT kini adalah peringkat akhir, perkongsian ini dijangka memainkan peranan penting dalam Inisiatif Kelestarian Tenaga Hijau ATPC. Inisiatif ini termasuk pembangunan dan pemasangan 50 stesen pengecas Kenderaan Elektrik (EV) di Pahang, Malaysia, yang sudah dalam pembangunan,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Menurut Kok Choong, susulan Memorandum Perjanjian yang ditandatangani pada November 2023 antara ATPC dan Oriental Industries Enterprise Sdn. Bhd. (“OIE”), pakar dalam industri basikal EV, kedua-dua syarikat menubuhkan Kenderaan Tujuan Khas (SPV), dengan masing-masing memegang saham sebanyak 50%, memfokuskan pada pengedaran dan pemasaran basikal EV.

Di majlis tersebut turut menampilkan pameran yang mengagumkan bagi paparan basikal EV yang akan dipasarkan di bandar-bandar utama, terutamanya di wilayah Lembah Klang, selepas pemeriksaan dan mendapat kebenaran daripada SIRIM.

“Sambil kami meneruskan kerjasama penting kami dengan pelbagai syarikat, kami sangat teruja untuk berada di barisan hadapan peralihan tenaga hijau Malaysia. Inisiatif kami untuk menubuhkan 50 stesen pengecas EV di Pahang, ditambah pula dengan rancangan untuk mewujudkan ladang solar 300 MWp di Sabah, adalah satu langkah berani ke arah komitmen kami terhadap pembangunan mampan. Usaha ini, yang dipertingkatkan oleh perkongsian kami, adalah bukti bagaimana kelestarian alam sekitar dan pertumbuhan korporat boleh wujud bersama dengan jayanya. Kami berdiri di sini hari ini, bersedia untuk masa depan di mana tenaga hijau bukan sekadar pilihan, tetapi penggerak untuk inovasi dan kemakmuran,” katanya.

Kok Choong berkata, pemerolehan 51 peratus kepentingan dalam VOLT kini adalah peringkat akhir, perkongsian ini dijangka memainkan peranan penting dalam Inisiatif Kelestarian Tenaga Hijau ATPC. Inisiatif ini termasuk pembangunan dan pemasangan 50 stesen pengecas Kenderaan Elektrik (EV) di Pahang, Malaysia, yang sudah dalam pembangunan.

Seterusnya menyumbang kepada gelombang inisiatif mampan ini, VOLT telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) secara bebas dengan KAB Smart Solar Energy Sdn. Bhd. (“KAB Smart Solar”).

Perjanjian ini membuka ruang untuk kerjasama dalam perkhidmatan Kejuruteraan, Perolehan, Pembinaan dan Pentauliahan khusus untuk sistem Solar Photovoltaic, menonjolkan sinergi antara kepakaran stesen pengecas EV VOLT dan kecekapan KAB Smart Solar dalam bidang tenaga suria.

Majlis itu dihadiri oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul; Mewakili Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Armizan Mohd Ali ialah Pengarah Kanan, Sektor Perdagangan, Pengedaran dan Perniagaan, Datuk Rohaizi Bahari; Pengerusi SIRIM, Datuk Ir Khairol Nuar Mohamad Tawi; Pengarah Perhubungan Pelabur dan IPO NASDAQ ASEAN, Hiren Krishnani; dan tetamu serta rakan kongsi perniagaan dari Jepun, Australia, Thailand, Singapura, Jerman, Amerika Syarikat, China, Indonesia dan Taiwan.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini