Pakar sistem bangunan perindustrian, Sarawak Consolidated Industries Berhad (SCIB), hari ini mengumumkan peningkatan hasilnya dengan untung memberangsangkan hasil kepintaran strategik dan usaha gigih pasukan pengurusannya.

Kumpulan mengumumkan perolehan kukuh sebanyak RM39.4 juta bagi suku tersebut, peningkatan 30 peratus daripada RM30.3 juta yang dicatatkan dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Prestasi kukuh ini diserlahkan lagi oleh keuntungan sebelum cukai (PBT) sebanyak RM2.1 juta, pemulihan yang luar biasa daripada kerugian RM0.9 juta pada suku yang sama tahun fiskal sebelumnya.

Pengarah Urusan SCIB Ku Chong Hong berkata, prestasi suku tahun ini merupakan petunjuk jelas tentang daya tahan dan kehebatan strategik SCIB.

“Pulangan kami kepada keuntungan bukan sekadar angka; ia adalah kisah tentang usaha berterusan kami untuk mencapai kecemerlangan dan kecekapan dalam semua operasi kami. Kami kini mendapat manfaat daripada strategi fokus kami dan amalan pengurusan yang mantap.

“Melihat ke hadapan, kami teruja dengan prospek dan peluang yang menanti, terutamanya dengan kebangkitan ekonomi Malaysia dan permulaan projek infrastruktur yang besar. SCIB komited sepenuhnya untuk memanfaatkan peluang ini untuk mencipta nilai berkekalan untuk pemegang kepentingan kami,” katanya di sini hari ini.

Beliau menambah, bahagian pembuatan menjadi tunjang kejayaan SCIB, melaporkan hasil sebanyak RM29.6 juta dan PBT sebanyak RM4.2 juta.

Ia merupakan peningkatan ketara daripada RM24.2 juta dalam hasil dan RM1 juta dalam PBT yang dilihat pada suku yang sama tahun sebelumnya, didorong oleh peningkatan jumlah jualan timbunan asas dan peningkatan margin keuntungan.

Dalam segmen Pembinaan/EPCC, Syarikat mencatatkan hasil sebanyak RM9.8 juta, perkembangan positif disebabkan oleh penyelenggaraan jalan dan projek sekolah yang berterusan, walaupun kerugian kecil sebelum cukai (LBT) sebanyak RM0.3 juta, terutamanya disebabkan oleh peningkatan yang lebih tinggi. perbelanjaan.

Pada suku terakhir, prestasi kewangan SCIB dengan ketara mengatasi tempoh sebelumnya, dengan hasil melonjak sebanyak 18.3 peratus kepada RM39.4 juta.

Peningkatan ketara ini adalah bukti kepada kecekapan jualan dan operasi Syarikat yang teguh. Lebih mengagumkan, PBT menyaksikan lonjakan yang luar biasa, yang merupakan petunjuk jelas kejayaan pemulihan strategik SCIB dan pengurusan membuat keputusan yang berkesan dalam mengemudi pasaran dan mengoptimumkan operasi.

Pertumbuhan cemerlang dalam kedua-dua hasil atasan dan keuntungan bawahan menggariskan kedudukan pasaran kukuh SCIB dan kecemerlangan operasi.

Langkah strategik SCIB, termasuk MOU baru-baru ini dengan Irix Sdn. Bhd. dan PT MRT Jakarta dan memperoleh Kemudahan Perbankan Islam sebanyak RM34.0 juta, sedang mendorong Syarikat ke arah ufuk pertumbuhan baharu.

Dengan baki buku pesanan yang kukuh sebanyak RM257.19 juta, SCIB berada pada kedudukan yang baik untuk meneruskan pengembangannya dan meneruskan trajektori pertumbuhan mampannya.