Samaiden Group Berhad (Samaiden) pakar tenaga boleh diperbaharui (RE) yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) sistem fotovoltaik solar (PV) dan loji janakuasa dengan mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuhnya, Samaiden Sdn. Bhd. telah memenangi Program Kuasa Hijau Korporat (CGPP) terbaharu oleh Suruhanjaya Tenaga (EC).

Pencapaian ini meningkatkan profilnya dalam industri tenaga boleh diperbaharui, Samaiden Sdn. Bhd., yang telah dianugerahkan kapasiti eksport individu sebanyak 13.42 MWac.

Dalam konsortium sinergi dengan Premier Supreme Sdn. Bhd., Samaiden juga telah memperoleh kuota yang besar sebanyak 29.90 MWac, mengukuhkan lagi dedikasi dan keupayaannya dalam domain tenaga solar.

Pengumuman oleh EC ini mengukuhkan kedudukan strategik Samaiden dalam sektor itu, dengan jumlah keseluruhan MWac berjumlah 43.32 MWac.

Proses pemilihan ketat oleh EC telah mengenal pasti Samaiden antara 10 calon yang berjaya daripada kumpulan kompetitif 46 pemohon. Kumpulan kedua penerima akan berkongsi kapasiti eksport gabungan sebanyak 236.58 MW.

Pencapaian ini bukan sahaja menonjolkan kelebihan daya saing Samaiden tetapi juga peranannya menyumbang kepada sasaran tenaga boleh diperbaharui Malaysia.

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir. Chow Pui Hee berkata pihaknya berbesar hati untuk diiktiraf oleh EV dan mengambil bahagian dalam inisiatif hijau transformatif ini.

“Pemilihan ini adalah bukti dedikasi yang tidak berbelah bahagi dan kecemerlangan teknikal pasukan kami dalam bidang tenaga boleh diperbaharui. Kami teruja untuk menyalurkan kepakaran kami ke dalam projek ini dan menetapkan duluan untuk amalan mampan dalam industri,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Dalam perkembangan CGPP, Samaiden bersedia untuk memulakan operasinya mengikut tarikh operasi komersial yang disasarkan pada tahun 2025.

Projek ini bukan sekadar satu langkah ke arah mencapai visi Samaiden untuk masa depan yang mampan yang terkandung dalam pelan hala tuju strategik lima tahun mereka tetapi juga merupakan komitmen Malaysia yang semakin meningkat untuk memerangi perubahan iklim dan memperkukuh penggunaan tenaga hijau.