Selaras dengan Visi Bandar Pintar Rendah Karbon Selangor 2025, Synergy ESCO melanjutkan komitmen mereka terhadap amalan mampan melalui pengenalan program “Sumber Cahaya dalam Kegelapan” ( Light Source in Darkness).

Inisiatif ini bertujuan untuk membantu bangunan strata di Selangor menjimatkan tenaga dan mengurangkan pengeluaran karbon dengan memudahkan pemasangan lampu LED yang jimat tenaga Synergy ESCO tanpa kos permulaan.

Simposium Program Inisiatif Hijau, sebahagian penting daripada acara ini, di mana Anugerah Pengiktirafan Perintis Hijau telah disampaikan kepada Alex Mathew, Pengurus Bangunan di Geo Bukit Rimau, dan Ken Teo, Prinsipal di Gather Building Management untuk 3 Elements atas sumbangan luar biasa mereka dalam mempromosikan dan melaksanakan program Inisiatif Hijau di Selangor.

Alex berkongsi pengalaman dan maklum balas positif beliau tentang penyertaan dalam program ini. “Daripada pengalaman saya menguruskan bangunan selama 8 tahun, saya tidak dapat percaya bahawa kami boleh mengurangkan lagi penggunaan tenaga kami dengan Synergy.

Jadi, untuk bergerak ke hadapan, mereka datang dengan peralatan untuk melakukan ujian di kondominium kami. Daripada itu, ternyata kami menggunakan lampu LED 18 watt dan 22 watt, dan kami sebenarnya boleh menurunkannya kepada 5 watt, dan kecerahan masih dikekalkan.”

Alex (ketiga dari kanan) dan Ken (kedua dari kanan) menerima Anugerah Pengiktirafan Perintis Hijau daripada wakil Synergy Esco dan LPHS, menyambut kepimpinan hijau dan kelestarian mereka.

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor yang baru dilantik bagi Perumahan dan Kesejahteraan Bandar, YB Borhan Aman Shah menekankan peranan penting usaha bersama dalam mencapai visi Selangor untuk masa depan yang mampan dalam ucapan alu-aluan beliau.

Beliau menyatakan, “Kerajaan Negeri telah menetapkan matlamat untuk memasang 10% lampu LED di seluruh Selangor menjelang Disember 2023. Matlamat ini boleh menyumbang kepada penjimatan tenaga yang setara dengan memelihara 1.3 juta pokok setiap tahun dan mengurangkan pengeluaran karbon dioksida sebanyak 51 tan setiap tahun.

Angka-angka ini menunjukkan sumbangan yang signifikan untuk mengurangkan kesan perubahan iklim dan hanya boleh dicapai dengan komitmen Badan Pengurusan Bersama dan Syarikat Pengurusan Harta Strata di seluruh Selangor.”

Lampu LED Synergy ESCO adalah berpaten dan tahan lama, dengan jangka hayat sehingga 10 tahun dan tidak memerlukan penyelenggaraan. Mereka hanya menggunakan 5 watt sambil menghasilkan 210 lumen, berbanding lampu LED tradisional yang menggunakan 18 watt.

Ini bermakna penjimatan tenaga sehingga 80% berbanding lampu LED lain di pasaran. Teknologi hijau Synergy ESCO menyumbang kepada menurunkan suhu global dan mengurangkan pengeluaran CO2.

Pada mulanya tertumpu pada bangunan komersial, Synergy ESCO kini bertujuan untuk meluaskan program ini kepada bangunan strata, merangkumi semua 6,000 bangunan strata di Selangor.

Ally Tai, Ketua Pegawai Operasi Synergy ESCO, menjelaskan, “Misi kami adalah untuk melaksanakan protokol penjimatan tenaga yang mampu menjimatkan 100 juta pokok dalam masa sepuluh tahun. Misi ini selaras dengan matlamat kami untuk memberi manfaat kepada masyarakat, seperti yang disebutkan oleh YB Borhan Aman Shah tadi.”

Program “Sumber Cahaya dalam Kegelapan” menawarkan peluang kepada bangunan strata di Selangor untuk mengurangkan penggunaan tenaga dan kos yang berkaitan tanpa sebarangbayaran permulaan.

Dengan menyertai inisiatif ini, peserta tidak sahaja memberi kesan besar terhadap pemeliharaan tenaga tetapi juga menyumbang kepada alam sekitar yang lebih hijau. Ini menyeru kepada ‘Hijaukan Sekarang, Tiada Rancangan B!’ kerana tiada rancangan alternatif untuk menangani cabaran alam sekitar dan memerangi perubahan iklim, dan masa untuk bertindak adalah sekarang.

Ketahui lebih lanjut tentang program ini di https://synergy-group.com.my/green-initiative.html