China kekal sebagai penyumbang utama kepada perolehan PT Resources Holdings Berhad (PT Resources) pada suku pertama tahun kewangan 2024.

Pemproses dan peniaga produk makanan laut sejuk beku, dan peniaga produk makanan lain berkata, pertumbuhan hasil itu didorong oleh peningkatan 124 peratus dalam permintaan luar negara, terutamanya dari China yang menyumbang RM65.7 juta, jauh lebih tinggi daripada RM29.6 juta yang dilaporkan pada tempoh yang sama tahun lalu.

Selain itu PT Resources turut mengumumkan peningkatan kukuh dalam hasil sebanyak 14.2 peratus kepada RM131.6 juta bagi suku pertama berakhir 31 Julai 2023 (“1QFY2024”) berbanding RM115.3 juta pada 1QFY2023 mempamerkan kejayaan strategi pengembangan antarabangsa yang agresif Syarikat.

“Hasil daripada pasaran domestik Malaysia ialah RM57.3 juta, mencerminkan anjakan strategik untuk mengurangkan kejatuhan daripada RM82.1 juta pada suku yang sama sebelumnya,” kata Pengarah Urusan PT Resources, Heng Chang Hooi dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau menambah selain China , sumbangan daripada Arab Saudi dan pasaran lain, termasuk Indonesia, Thailand, Singapura, dan Emiriah Arab Bersatu, menunjukkan arah aliran positif, masing-masing berjumlah RM5.5 juta dan RM3.1 juta.

“Keputusan ini didorong oleh pertumbuhan hasil yang besar pada suku ini, terutamanya daripada pasaran luar negara kami seperti China. Angka yang kukuh ini mengesahkan tumpuan strategik kami untuk berkembang di peringkat antarabangsa.

“Dengan memanfaatkan anak syarikat baharu kami di China dan Indonesia, kami menyasarkan permintaan yang ketara dalam industri makanan dan minuman (“F&B”). Terutamanya di China, kami telah membekalkan sejumlah besar bahan mentah kepada kilang sedia untuk dimasak dan sedia untuk dimakan, industri katering, hotel dan juga pengguna akhir. Hasilnya, kami optimis tentang masa depan Syarikat dan kehadiran kami yang semakin berkembang di seluruh Asia Tenggara, termasuk China,” katanya.

Di sebalik peningkatan perolehan, syarikat mencatatkan penurunan 15.6 peratus dalam keuntungan kasar kepada RM11.1 juta pada 1QFY2024 berbanding 1QFY2023.

Cabaran-cabaran ini sebahagian besarnya disebabkan oleh peningkatan kos pembelian bahan dan peningkatan sebanyak 29.2 peratus dalam perbelanjaan pentadbiran, faktor-faktor yang difokuskan secara aktif oleh Syarikat untuk mengurus.

Selain itu, isu berkaitan pelepasan air sisa Fukushima Jepun baru-baru ini, PT Resources mengulangi bahawa peristiwa ini tidak memberi kesan kepada operasi perniagaan dan rantaian bekalan syarikat.

PT Resources percaya bahawa kejadian ini hanya akan menimbulkan kebimbangan jangka pendek kepada pelanggan kerana syarikat itu tidak pernah mendapatkan sumber produk makanan laut dari Jepun. Sekali lagi ditegaskan bahawa sumber utama bahan mentah untuk PT Resources adalah dari rantau Asia Tenggara, termasuk Malaysia.