SPRITZER mengulangi komitmennya untuk meningkatkan usaha penjagaan alam sekitar sempena ulang tahun ke-34 nya.

Berikutan usaha SPRITZER itu Tourism Perak juga telah mengiktiraf Taiping sebagai ‘Taiping, Rumah SPRITZER’, sebagai mengiktiraf dedikasi Syarikat kepada masyarakat dan kemampanan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Spritzer, Kenny Lim berkata, tahun 2023 menandakan 34 tahun perjalanan SPRITZER dan syarikat telah mengharungi tempoh yang mencabar, termasuk penutupan pandemik COVID-19 apabila gudang Sistem Penyimpanan dan Pengambilan Automatik, (“ASRS”) terbukti tidak ternilai untuk operasi pada masa terdapat sekatan.

“Kami kini kembali beroperasi seperti biasa. Terima kasih kepada kepimpinan strategik yang berfikiran ke hadapan dan pelan kesinambungan perniagaan yang berkesan, Spritzer terus berkembang walaupun di tengah-tengah pandemik,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, penghormatan berprestij ini mengukuhkan Spritzer sebagai jenama air mineral terkemuka di Malaysia.

“Hari ini menandakan lebih daripada satu peristiwa penting; ia adalah bukti dedikasi kami yang tidak berbelah bahagi terhadap kualiti dan kemampanan,” tambah Kenny.

Beliau memberitahu, berdiri dengan bangga sebagai mercu tanda penjagaan alam sekitar, inovasi dan kecemerlangan.

Penghargaan tersebut mengukuhkan kedudukan SPRITZER sebagai jenama air mineral utama Malaysia, mendorong untuk terus maju dalam perjalanan, memberi kesan positif kepada kedua-duanya, kehidupan orang ramai dan alam sekitar.

Ditubuhkan pada tahun 1989 di Taiping, Perak, bandar yang dikenali sebagai tempat paling hujan di Semenanjung Malaysia, Tourism Perak juga telah mengesahkan bandar itu sebagai ‘Taiping, Rumah SPRITZER’, sebagai mengiktiraf dedikasi Syarikat kepada masyarakat dan kemampanan.

Spritzer memiliki tebing tanah hutan hujan seluas 400 ekar di Taiping, di mana ia mengekstrak air mineral yang kaya dengan silika daripada akuifer bawah tanah yang dibotolkan dengan standard tertinggi melalui teknologi terkini dan profesional mahir.

Komitmen Syarikat terhadap inovasi meluas kepada pembungkusan yang mesra alam, boleh dikitar semula sepenuhnya, dari penutup hingga ke label. Spritzer secara aktif mengawal selia kendiri dan secara sukarela menerima reka bentuk yang lebih bersih, mementingkan alam sekitar menggunakan plastik kitar semula, dan inisiatif perintis di Malaysia.

Pada tahun 2022, air mineral semula jadi yang kaya dengan silika Spritzer mengalami transformasi, menggunakan rupa baharu, pembungkusan tujuan baharu.

Botol ikonik baharu yang menarik bukan sahaja membezakan Spritzer tetapi juga merangkumi komitmennya untuk menjadi jenama bulat sepenuhnya menjelang 2030.

Botol ini diperbuat daripada 100 peratus bahan kitar semula dan termasuk kandungan kitar semula.

Selain itu, Syarikat sedang mempertingkatkan pembungkusan produknya yang lain untuk memberikan penampilan yang lebih bergaya yang mengujakan pengguna.

Ini termasuk botol Sparkling baharu, label So Tinge, dan air mineral semula jadi yang kaya dengan silika tanpa label, yang bertujuan untuk mengurangkan penggunaan plastik sambil meminimumkan kesan alam sekitar.

Sebagai jenama yang komited kepada kualiti tinggi dan kebolehpercayaan, Spritzer telah memperoleh pujian secara konsisten, termasuk yang baru-baru ini seperti Anugerah Rasa Unggul 2023, Anugerah Gangsa Jenama Putra, Anugerah Penjenamaan Dunia, Anugerah Tenaga Nasional dan Anugerah Tenaga ASEAN.