Hadiah bernilai USD430,000 untuk Anugerah Tenaga Global dibahagikan sama rata antara dua pemenang China tersebut.

Penerima Anugerah Tenaga Global pada tahun 2023, yang dianjurkan oleh Persatuan Tenaga Global untuk Projek dan Penyelidikan Kemajuan Tenaga Antarabangsa, merupakan dua orang ahli sains China. Zhong Lin Wang, Pengarah Pengasas Institut Tenaga Nano dan Sistem Nano Beijing, muncul sebagai pemenang dalam kategori “Tenaga Bukan Konvensional”. Selain itu, Ruzhu Wang, Profesor di Universiti Shanghai Jiao Tong, telah diberi penghormatan dengan anugerah dalam kategori “Cara Baharu Penggunaan Tenaga”.

Penyelidikan terkini yang dijalankan oleh pemenang 2023 ini telah memberikan sumbangan yang besar terhadap kemajuan bekalan tenaga luar grid dan kecekapan tenaga. Rae Kwon Chung, Ketua Jawatankuasa Anugerah Antarabangsa (IAC), berkata, “Kejayaan bidang ini adalah sangat penting untuk masa depan peralihan tenaga dan sekali lagi menggariskan hubungan rapat antara sains asas dan penggunaan praktikalnya dalam sektor tenaga.”

Dua ahli sains dari China menerima USD430,000

Ruzhu Wang, dari China, menerima anugerah ini sebagai mengiktiraf penyelidikan rintisnya dalam bidang penyejukan penyerapan. Penyelidikan terkini beliau melibatkan kemajuan yang cukup besar dalam penggunaan tenaga haba berkualiti rendah untuk mencapai penyejukan yang sangat cekap. Tambahan lagi, sumbangan penting beliau terhadap pembangunan pam haba berasaskan penyahlembap telah berjaya menggandakan kecekapan tenaga yang amat besar bagi penggunaan penyejukan dan juga pemanasan.

Anugerah kedua telah diberikan kepada Zhong Lin Wang atas reka cipta terkini beliau iaitu penjana nano triboelektrik, yang merupakan teknologi tenaga termaju yang digunakan dalam sistem berautonomi, IoT, robotik, AI, dan penuaian tenaga biru berskala besar. Pencapaian beliau yang luar biasa ini termasuk dalam kategori “Tenaga Bukan Konvensional.”

Anugerah Tenaga Global terdiri daripada anugerah dalam tiga pencalonan yang berbeza, dan dana hadiah berjumlah USD430,000 diagihkan sama rata kepada para pemenang. Dengan dua orang pemenang pada tahun ini, dana tersebut akan dibahagikan secara sama rata antara mereka.

Ljubivoje Popovic menerima Diploma Terhormat dalam Tenaga Konvensional

Pencalonan Tenaga Konvensional tidak mempunyai pemenang pada tahun ini kerana tiada calon yang berjaya memperoleh jumlah undian yang diperlukan daripada Jawatankuasa Anugerah Antarabangsa (IAC) dalam persaingan yang sengit itu. IAC, yang dipengerusikan oleh pemenang Hadiah Nobel Keamanan iaitu Rae Kwon Chung, terdiri daripada 16 orang ahli sains yang dihormati dari 11 negara termasuk China, Hungary, India, Jepun, Rusia, Singapura, Afrika Selatan, Korea Selatan, Switzerland, UAE dan AS

Memandangkan tiada pemenang pada tahun ini, Persatuan Tenaga Global telah membuat keputusan untuk menganugerahkan Diploma Terhormat dalam bidang ini. Penerima pengiktirafan ini ialah penyelidik veteran Serbia, Ljubivoje Popovic, yang mendapat penghargaan atas sumbangan penting beliau dalam pembangunan metodologi bagi menentukan ciri-ciri tali kabel voltan tinggi dan voltan lebih tinggi.

Menyokong inovasi dalam tenaga sejak 2002

Persatuan Tenaga Global bagi Projek dan Penyelidikan Kemajuan Tenaga Antarabangsa merupakan sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang ditubuhkan dengan objektif untuk mempromosikan dan menyokong inovasi dalam sektor tenaga selain menggalakkan kerjasama antarabangsa. Sejak penubuhannya pada 2002, organisasi ini telah menjadi penggerak utama di sebalik Anugerah Tenaga Global ini.

Selama beberapa tahun, Anugerah Tenaga Global telah mendapat pengiktirafan antarabangsa, mengukuhkan statusnya sebagai anugerah global yang berprestij. Misi utamanya adalah untuk sentiasa memberi pengiktirafan dan menggalakkan ahli sains yang telah mencapai hasil yang luar biasa melalui penemuan saintifik dan penyelidikan sistematik terhadap isu global berkaitan pembangunan kelestarian. Anugerah ini memainkan peranan penting dalam memudahkan lagi dialog terbuka dalam bidang bahan api dan tenaga, di samping mewujudkan platform yang disatukan untuk menjalinkan kerjasama antara industri dan komuniti sains.