Casio Computer Co., Ltd. mengumumkan penambahan terkini kepada barisan jam tangan EDIFICE yang berasaskan kepada konsep jenama “Kelajuan dan Kecerdasan”.

ECB-40MU baharu ini merupakan satu kolaborasi antara EDIFICE dan MUGEN (secara sah dikenali sebagai M-TEC Company, Ltd.), jenama binaan Honda.

MUGEN bukan sahaja terlibat dalam pembuatan dan penjualan alat ganti untuk automobil Honda, tetapi juga dalam pelbagai aktiviti berkaitan sukan bermotor termasuk mengambil bahagian dalam F1TM, Isle of Man TT,*1 dan perlumbaan peringkat tertinggi di Jepun sebagai sebuah pasukan perlumbaan profesional.

Casio bekerjasama dengan MUGEN sejak perlumbaan motosikal tahan lasak pada tahun 1985 untuk menyokong aktiviti syarikat.

ECB-40MU baharu ini merupakan kolaborasi yang pertama antara MUGEN, yang menyambut ulang tahun ke-50nya dan EDIFICE, barisan jam tangan Casio yang melambangkan pandangan dunia sukan bermotor.

Warna-warna jenama MUGEN iaitu putih, merah, emas dan hitam dipaparkan pada muka jam, gelung tali jam dan jahitan pada tali jam, diletakkan berlatarbelakangkan reka bentuk berwarna hitam keseluruhan.

Band made of Alcantara material

Bersama-sama logo jenama MUGEN, logo Eye Commander yang melambangkan semangat MUGEN, diukir timbul pada tali jam.

Ukiran pada bezel menampilkan fon yang digunakan pada tombol ubah yang dibuat oleh MUGEN. Perincian khas ini memberi penampilan tunggal kepada jam tangan ini yang hanya boleh disampaikan oleh model edisi terhad.

Selain daripada bekas resin yang diperkuat dengan gentian karbon serta reka bentuk empat-pemegang yang diilhamkan oleh gantungan yang digunakan dalam kereta lumba formula, tali jam diperbuat daripada Alcantara, material yang digunakan pada bahagian dalam kereta sport bagi tujuan ketahanan dan pengudaraan yang sangat baik.