Bio Eneco Sdn Bhd (BioEneco), pemaju, pengilang dan pembekal bahan api biojisim terkemuka yang berpangkalan di Malaysia, hari ini mengumumkan bahawa ia telah berjaya mencapai satu lagi kejayaan dengan memasukkan Filipina ke dalam perjanjiannya dengan PT Orion APAC Indonesia (Orion), pembekal & peniaga bahan api biojisim antarabangsa.

Pada mulanya, perjanjian antara BioEneco dan Orion meliputi dua penghantaran Shell Inti Sawit (PKS) sebulan ke Thailand untuk tempoh tiga tahun bermula dari April 2020 hingga Mac 2024. Kini, Filipina turut dimasukkan sebagai pelabuhan persinggahan.

Satu majlis menandatangani perjanjian ini telah diadakan baru-baru ini di kilang BioEneco di Pelabuhan Klang. BioEneco diwakili oleh Pengarah Urusan Oliver Yeo, manakala Ketua Pegawai Eksekutif Max Marcus mewakili Orion.

Yeo berkata, “BioEneco gembira melihat hubungan kami dengan Orion berkembang daripada kekuatan kepada kekuatan. Kami juga terdorong dan menghargai keyakinan dan kepercayaan Orion terhadap produk kami dan bersama-sama, kami percaya kami mampu mengembangkan jangkauan kami untuk memenuhi keperluan industri biobahan api di rantau ini dan juga di peringkat global.”

Yeo menambah, “Perjanjian ini akan menyaksikan BioEneco menyampaikan sejumlah 204,000MT PKS kepada Filipina dan Thailand setiap tahun. Ini akan meningkatkan lagi prestasi kewangan Syarikat dengan ketara dalam beberapa tahun akan datang serta meningkatkan reputasi kami sebagai pemain utama dalam industri tenaga hijau global.

Max dari Orion, “Kami berbesar hati untuk mengembangkan perjanjian semasa kami dengan BioEneco kerana kami mempunyai keyakinan penuh terhadap keupayaan dan kebolehan syarikat sebagai pengeluar tenaga bahan api biojisim gred tinggi yang progresif untuk menunaikan kewajipan kontraknya.”

“Pasaran biobahan api global telah berkembang pesat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, didorong oleh permintaan yang sentiasa berkembang untuk tenaga yang lebih bersih dan lebih mampan. Kami di Orion mengharapkan perkongsian yang panjang dan bermanfaat dengan BioEneco pada masa hadapan.”