Kaukus Jawatankuasa Kesejahteraan Rakyat Dewan Negara mengutuk sekeras-kerasnya segelintir warga netizen yang menunjukkan sikap ekstrim, melampau dan tidak patriotik terutama dalam platform media sosial baharu terhadap institusi Beraja, institusi Perdana Menteri dan negara Malaysia yang boleh terarah menjejaskan kesejahteraan rakyat.

Terbaharu, cercaan, hasutan dan carutan warga netizen dalam platform media sosial baharu terhadap Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin sewaktu lawatannya ke Republik Indonesia adalah sesuatu yang tidak boleh diterima serta tidak melambangkan sifat sopan santun dan tatasusila yang baik.

Pengerusi Kaukus Jawatankuasa Kesejahteraan Rakyat Dewan Negara, Senator Datuk Razali Idris berkata, rakyat Malaysia bebas mengeluarkan pendapat dan pandangan, namun ada batasannya serta tidak melanggar undang-undang yang digubal di bawah Perkara 10(1)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Razali Idris

Beliau berkata, kebebasan bersuara adalah termaktub seperti yang dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan tetapi rakyat Malaysia termasuk warga netizen hendaklah menunjukkan tingkah laku terpuji iaitu kesopanan dan kesusilaan serta tolenrasi untuk dijadikan sebagai pegangan kukuh bagi menghormati institusi Beraja, institusi Perdana Menteri dan negara Malaysia.

“Namun Kaukus Jawatankuasa Kesejahteraan Rakyat Dewan Negara menzahirkan kebimbangan bahawa fenomena cercaan, hasutan dan carutan dalam platform media sosial baharu dilihat sudah menjadi penyakit mental nombor satu di negara ini yang memerlukan satu tindakan undang-undang yang lebih tegas dan efektif.

“Justeru, adalah dicadangkan satu rang undang-undang baharu berkait cercaan, hasutan dan carutan perlu diperkenalkan secara khusus dalam media sosial baharu atau pindaan undang-undang sedia ada dalam Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998,” katanya.

Beliau yang juga Timbalan Presiden Majlis Senator Malaysia berkata, dalam hal ini, Parlimen juga boleh menggubal undang-undang menurut Perkara 10(2)(a) untuk menyekat kebebasan bersuara sekiranya ia berkenaan beberapa perkara antaranya, berkaitan keselamatan dalam negeri, prinsip moral, ketenteraman awam dan hubungan antarabangsa.

Sehubungan itu, Kaukus Jawatankuasa Kesejahteraan Rakyat Dewan Negara yakin bahawa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia serta Polis DiRaja Malaysia (PDRM) melaksanakan tindakan lebih tegas di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998, Akta Hasutan 1948, Akta Fitnah 1957, Kanun Keseksaan (Akta 574) serta Akta Jenayah Komputer 1998 bagi mereka yang menyalahgunakan platform media sosial baharu serta hendaklah dikemukakan kepada Jabatan Peguam untuk pendakwaan.

Menurutnya, rakyat Malaysia dinasihatkan hendaklah menunjukkan tingkah-laku disiplin dan patriotisme yang tinggi tidak kira di mana sahaja mereka berada kerana secara asasnya, kita telah diajar nilai-nilai murni sejak dari bangku sekolah iaitu melentur buluh biarlah dari rebungmya. Ini termasuklah soal menghormati pucuk kepimpinan tertinggi negara seperti Perdana Menteri sendiri.

Sejak dahulu lagi, seorang Perdana Menteri seperti Tunku Abdul Rahman al-Haj, Tun Abdul Razak, Tun Hussein Onn, Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan seterusnya telah berkhidmat merentasi fahaman politik, kaum, agama, budaya dan latar belakang pendidikan demi kesejahteraan rakyat sekalian.

Institusi Perdana Menteri adalah ketua eksekutif pentadbiran negara bagi memacu pembangunan negara ke arah masyarakat yang bersatu padu, muhibbah tanpa mengira kaum serta bersikap saling menghormati antara satu sama lain.

Melalui perpaduan yang kukuh maka pertumbuhan dan pemulihan ekonomi akan dapat
ditingkatkan serta kestabilan kesejahteraan rakyat dan kesihatan awam dapat diperkasakan secara lebih efektif.