New Ghost adalah hasil dialog mendalam dengan pelanggan asas Rolls-Royce yang pelbagai dan global.

Sebilangan besar dari mereka meminta ‘marque’ mencipta kereta bermotor yang
memberikan ruang belakang yang dipertingkatkan tanpa kompromi terhadap pemanduan
dinamik.

Ghost Extended (Dipanjangkan) menjawab permintaan pelanggan ini dengan mencipta produk dengan dua tujuan yang sesuai sama ada keperluan perniagaan dan gaya hidup.

Torsten Müller-Ötvös, Ketua Pegawai Eksekutif, Rolls-Royce Motor Cars berkata, Ghost Extended baharu, menawarkan ruang tempat duduk belakang yang disempurnakan tanpa kompromi terhadap pemanduan dinamik.

Ghost Extended ini adalah produk proses perundingan menyeluruh dengan generasi baru pelanggan Rolls-Royce, dengan minat menarik terhadap model ini yang dilihat di seluruh negara.

Penghantaran pertama pelanggan akan dibuat pada suku pertama 2021.

REKAAN

Ghost Extended menawarkan ruang 170mm lebih luas daripada Ghost, menyediakan ruang kaki belakang lebih luas daripada mana-mana sedan empat tempat duduk.

Kepentingan pelanggan telah memberitahu setiap langkah proses pembangunan. Pembelajaran utama adalah bahawa pelanggan Ghost Extended tidak mahu berkompromi dengan rekaan murni dan minimalis Ghost.

Pereka ‘marque’ berusaha untuk memberikan tambahan panjang dengan hanya
memanjangkan pintu belakang dan badan di sekitar bukaan pintu belakang, menjaga garis-garis kereta.

TEKNOLOGI

Ketenangan Suite Belakang

Ciri suite peningkatan di bahagian belakang kabin mencerminkan fleksibiliti Ghost Extended. Untuk pertama kalinya, ‘Tempat Duduk Serenity’ (Serenity Seat) yang boleh direbahkan dengan lebih spesifik, menawarkan dimensi baru keselesaan tempat duduk belakang yang serupa dengan persekitaran sebuah kabin jet perniagaan.

Kabin belakang juga menyediakan persekitaran yang sempurna untuk beralih dari perniagaan kepada riadah. Untuk meningkatkan ciri ini, sebuah peti sejuk Champagne disediakan di antara tempat duduk belakang dan telah dibangunkan dengan penuh perhatian kepada kehendak klien Rolls-Royce.

Untuk mencapainya, jurutera ‘marque’ berunding dengan Master Sommelier. Mereka mengetahui bahawa penyediaan suhu hidangan Champagne bukan-vintaj yang optimum adalah sekitar enam darjah selsius dan Champagne vintaj sekitar 11 darjah selsius.

Untuk tujuan itu, peti sejuk menggunakan dua mod penyejukan, sejuk hingga 6 darjah dan 11 darjah.

Tekonologi Tanpa Halangan

Ghost adalah Rolls-Royce yang paling maju daripada segi teknologi yang pernah dihasilkan. Bagi pelanggan usahawan Ghost Extended, akses kepada Wi-Fi dan sistem infotainmen canggih sangat penting untuk digunakan ketika perniagaan.

Namun, fungsi teknologi telah digunakan dengan hati-hati untuk mencerminkan permintaan pelanggan bagi tujuan persekitaran dalam lingkungan yang tenang, bebas daripada gangguan yang tidak perlu.

Komitmen untuk memberikan ruang detoksifikasi yang meluas ke udara di dalam kabin. Untuk menyampaikannya, Ghost dilengkapi dengan Sistem Penyucian Persekitaran-Mikro (Micro-Environment Purification System) (MEPS) yang baru.

Teknologi ini meningkatkan sistem penyaringan udara yang ada melalui perisian dan perkakasan. Sensor Pengesanan Kekotoran (Impurity Detection Sensors) yang sangat sensitif mengesan kualiti udara ambien, secara automatik mengaktifkan pengambilan udara segar ke dalam mod Peredaran Semula (Recirculation Mode).

Sekiranya tahap pencemaran udara yang tidak dapat diterima dikesan, udara disalurkan melalui penapis nanofleece yang mampu mengeluarkan hampir semua zarah ultra halus di dalam kabin dalam masa kurang dari dua minit.

Ciri suite teknologi meningkatkan pengalaman memandu dalam persekitaran bandar dan negara.

Ini termasuk lampu depan laser dengan jarak cahaya lebih dari 600m dan peningkatan
keselamatan utama termasuk bantuan penglihatan dengan amaran hidupan liar dan pejalan kaki siang dan malam; bantuan berjaga-jaga; sistem empat kamera dengan pemandangan panorama, semua jarak pandang bulatan dan helikopter; kawalan pelayaran aktif; amaran perlanggaran; amaran lalulintas; amaran pelepasan lorong dan pertukaran lorong. Paparan paras kepala (head-up) berdefinisi tinggi 7×3 yang terkemuka di industri dan parkir sendiri bagi memastikan keselesaan sepenuhnya dalam keadaan memandu.

KEJURUTERAAN

Rangka Ruang Aluminium Penuh dan Enjin baharu V12

Ghost Extended dibina berdasarkan Kemewahan Arkitektur, rangka ruang aluminium (All-
Aluminium Spaceframe) milik Rolls-Royce yang menyokong setiap model Rolls-Royce baharu.

Magic Carpet Ride yang tersohor di pasaran ini disampaikan oleh Sistem Suspensi Planar baru, hasil daripada ujian dan penyempurnaan lebih dari 10 tahun oleh jurutera pakar.

Menampilkan peredam kejutan yang sentiasa berubah-ubah, dikawal secara elektronik, unit
penyangga-sendiri dengan sistem udara bervolum tinggi dan peredam ‘wishbone’ atas pertama di dunia; teknologi ini tidak pernah diguna pakai sebelum ini untuk sebuah kenderaan pengeluaran.

Ghost Extended juga mendapat manfaat daripada pemacu semua-roda dan stereng semua-roda untuk pertama kalinya.

Dikuasakan oleh enjin V12 turbo-caj berkembar 6.75 liter yang dibangunkan secara eksklusif untuk Ghost. Ia menghasilkan kuasa makslimum 571PS dan tork 850Nm.

Keperluan untuk bunyi senyap ketika dalam perjalanan dijawab melalui 100kg bahan peredam akustik yang dimasukkan ke dalam casis, badan kenderaan dan tayar, ia memberikan prestasi yang menyeronokkan tanpa mengganggu ketenangan di dalamnya.

BAHAN DAN KAEDAH

Kesederhanaan Dalam Kompleksiti

Mengejar kesederhanaan reka bentuk memerlukan teknik kraf dan kejuruteraan yang sangat kompleks. Contohnya, bentuk dalaman dan badan yang canggih hanya dapat dicapai melalui teknologi percetakan 3D yang maju.

Ini adalah kali pertama teknologi ini digabungkan dengan keupayaan kejuruteraan dan kemahiran kraf tradisional Rolls-Royce.

Untuk Ghost Extended, komponen logam lebur dilekatkan pada ‘body-in-white’, sementara
bahagian yang dibuat oleh peleburan multi-jet dan laser terpilih dipasang secara berasingan di Home of Rolls-Royce.

Kemahiran Kraf yang lebih tradisional memberikan ekspresi kontemporari melalui pengenalan dua kemasan kayu baru, yang dibangunkan khas untuk Ghost. ‘Obsidian Ayous’ diinspirasi oleh kekayaan palet warna yang terdapat di batuan beku, sementara Dark Amber mempunyai urat zarah aluminium halus yang mengalir melalui kayu.

Kedua-duanya boleh didapati dalam kemasan liang terbuka, yang membolehkan kelancaran bahan bertujuan untuk mengekspresikan diri sepenuhnya.

Untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan minyak rasmi dan emisi spesifik CO2 kereta
penumpang baharu boleh dibawa keluar pada Buku panduan mengenai penggunaan
minyak, emisi CO2 dan penggunaan kuasa oleh kenderaan penumpang baharu, yang boleh
didapati di nota jualan dan di http://carfueldata.direct.gov.uk/

Maklumat Penuh spesifikasi teknikal boleh didapati di www.rolls-roycemotorcars.com

Harga di Malaysia
• Ghost Extended: Harga dari *RM 1,650,000
• Ghost: Harga dari *RM 1,450,000

* Kereta Rolls-Royce adalah bespoke. Harga sebenar bergantung penuh kepada spesifikasi pelanggan
*Tidak termasuk Duti Kerajaan
*Tidak termasuk Bespoke Options dan Duti kerajaan