“Mereka adalah barisan depan negara yang sentiasa mempertaruhkan nyawa mereka demi keselamatan rakyat dan kedaulatan negara,” tegas Naib Ketua Wanita UMNO Malaysia merangkap Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Norliza Abdul Rahim.

Beliau berkata, tindakan calon Warisan itu yang merupakan bekas menteri Kabinet sewaktu kerajaan Pakatan Harapan adalah sangat melampau.

Semua penolakan itu ditegaskan UMNO Wanita Malaysia berikutan kenyataan calon Warisan di DUN Segama, Mohamaddin Ketapi yang menganggap peristiwa di Tanduo itu sandiwara dan menganggap polis serta tentera berperang dengan ayam dan anjing di Lahad Datu.

“Jangan dihina pasukan keselamatan negara. Bayangkan betapa terguris hati isteri, anak-anak mereka dan ahli keluarga pasukan keselamatan yang telah terkorban demi negara dan keselamatan.

“Ini langsung tidak boleh diterima dan Wanita UMNO menyeru semua pengundi di Sabah menolak sama sekali calon Warisan di Sabah,” kata Norliza yang juga Ketua Wanita UMNO Pulau Pinang.

Dalam kejadian pada 2 Mac 2013 lalu, seramai enam anggota polis terbunuh dalam serangan hendap oleh sekumpulan penceroboh dari selatan Filipina di Kampung Simunul, Semporna, Sabah.