Celcom Axiata mengumumkan kerjasamanya dengan Xperanti IoT, pembekal rangkaian berlesen Internet of Things (IoT) pertama di Malaysia, untuk memanfaatkan keupayaan teknologi Sigfox 0G bagi aplikasi IoT.

Kedua-dua syarikat merancang untuk bekerjasama dalam penerokaan komprehensif bagi
mengenal pasti kes-kes penggunaan dan mengkomersialkan penyelesaian IoT yang
memanfaatkan teknologi Sigfox bersama rangkaian Celcom, sekaligus mempercepatkan
penggunaan IoT di Malaysia.

Azlan Zainal Abidin, Chief Enterprise Business Officer of Celcom Axiata Berhad

Teknologi Sigfox menghantar data jalur lebar yang rendah dan muatan informasi yang kecil.

Teknologi ini mampu mengesan dan memantau aset tidak berkuasa seperti treler, kontena,
binatang ternakan dan alam sekitar khususnya, dengan kos dan tenaga yang lebih rendah.

Teknologi Sigfox, rangkaian kawasan luas kuasa rendah (LPWAN) direka untuk melengkapkan protokol jalur lebar yang sedia ada; seperti 4G dan 5G, untuk penyelesaian
inovatif dan berkuasa IoT tertumpu di kawasan bandar pintar, pertanian dan pengangkutan.

Azlan Zainal Abidin, Ketua Pengawai Perniagaan Perusahaan Celcom Axiata Berhad berkata, kerjasama ini membuktikan komitmen penuh Celcom dalam meneraju pelan negara ke arah penerapan IoT sebagai persediaan menuju Revolusi Industri 4.0 (IR4.0), seterusnya menyokong pembangunan ekosistem digital negara.

“Selaras dengan misi Celcom untuk memacu dan mempercepatkan pelaksanaan IoT di Malaysia, kerjasama kami dengan Xperanti IoT, sekaligus menjadikan Celcom sebagai penyedia rangkaian IoT yang paling komprehensif di negara ini, serta mewujudkan kesedaran positif mengenai manfaat teknologi, yang mendidik syarikat perniagaan tentang
kerumitan awal pelaburan dan pengurusan.

“Kami menjangkakan sejumlah besar peranti yang akan digunakan pada masa hadapan
(satu billion peranti IoT disambungkan ke rangkaian global Sigfox pada tahun 2023), maka
kerjasama yang dijalinkan dengan Celcom adalah penting untuk kami fahami dan
manfaatkan prestasi serta mematangkan pelbagai jenis penyelesaian penyambungan untuk
kes penggunaan perindustrian IoT, demi kepentingan pasaran dan negara.

Vicks Kanagasingam, Chief Executive Officer of Xperanti

“Kami telah menyaksikan syarikat perniagaan yang mengguna pakai penyelesaian Sigfox IoT dapat mengurangkan kos operasi sebanyak 30 % dan meningkatkan produktiviti sehingga 10% dalam tempoh dua tahun,“ kata Ketua Pegawai Eksekutif Xperanti, Vicks Kanagasingam.

“Xperanti sentiasa mendukung pertumbuhan syarikat peniagaan tempatan di negara ini.
Kami mengalakkan mereka untuk menguna pakai penyelesaian industri IoT yang praktikal,
berskala dan manpan bagi bersaing dengan syarikat-syarikat besar, dengan matlamat untuk mempercepatkan penerimaan Industri 4.0 di negara ini, serta merapatkan jurang digital dengan melaksanakan penyelesaian IoT berasaskan komuniti,” katanya.

Xperanti adalah pengendali Sigfox eksklusif di Malaysia. Sigfox adalah perintis rangkaian 0G dan penyedia perkhidmatan IoT yang terkemuka di dunia dengan liputan global di lebih
daripada 65 buah negara.

Syarikat yang berpangkalan di Kuala Lumpur ini memulakan persediaan penggunaan IoT sejak tahun lepas dan telah mencapai liputan 85 peratus seluruh Malaysia, termasuk Sabah dan Sarawak. Xperanti akan terus menumpukan penyebaran rangkaian untuk mencapai liputan >95 % menjelang 2020 bagi menyokong penggunaan Industri 4.0 di Malaysia.

Sinergi strategik daripada perkongsian ini bakal menyaksikan Celcom dan Xperanti terus meneroka dan menginovasi teknologi IoT untuk manfaat syarikat perniagaan, agensi kerajaan dan komuniti di Malaysia.