Rolls-Royce Motor Cars telah mencapai rekod jualan tahunan bersejarah pada 2019 dengan prestasi global yang tiada bandingannya dalam sejarah 116 tahun syarikat.

Jumlah kereta sebanyak 5,152 telah dihantar kepada pelanggan di lebih daripada 50 negara serata dunia, peningkatan sebanyak 25% berbanding rekod tertinggi terdahulu
yang dicapai pada 2018.

Torsten Müller-Ötvös, Chief Executive Officer, Rolls-Royce Motor Cars

Dengan hasil bersejarah ini, Rolls-Royce terus memberikan sumbangan yang bermakna kepada prestasi keseluruhan pemegang sahamnya, BMW Group.

Torsten Müller-Ötvös, CEO, Rolls-Royce Motor Cars, berkata: “Prestasi ini ialah magnitud yang berbeza sama sekali berbanding dengan mana-mana kejayaan jualan tahun-tahun sebelumnya.

Permintaan yang tinggi untuk Cullinan SUV di serata dunia menghasilkan pencapaian
ini dan dijangka lebih stabil pada 2020. Ini ialah bukti terbaik tentang kualiti dan integriti produk kami, kepercayaan dan keghairahan pelanggan kami dan, yang paling penting, kemahiran, dedikasi dan kesungguhan pasukan kami yang luar biasa di Ibu Pejabat di Goodwood dan seluruh dunia serta rangkaian pengedar global yang berdedikasi.”

Jualan meningkat di semua rantau sepanjang tahun, berdasarkan permintaan pelanggan yang tinggi untuk kesemua model Rolls-Royce. Syarikat melaporkan pertumbuhan jualan yang signifikan dalam setiap satu pasaran global utamanya.

Amerika Utara mengekalkan status tertingginya (lebih kurang satu pertiga daripada jualan global) diikuti oleh China dan Eropah (termasuk UK). Negara-negara individu yang mencapai rekod hasil jualan termasuk Rusia, Jepun, Australia, Qatar dan Korea.

Pada 2019, kenderaan Rolls-Royce dijual di lebih daripada 50 negara serata dunia melalui 135 pengedar dalam rangkaian pengedar global.

Sebagai sebahagian daripada komitmen kepada pertumbuhan lestari jangka panjang, Rolls-Royce mengumumkan dua pengedar baharu sepanjang 2019 – Rolls-Royce Motor Cars Brisbane dan Rolls-Royce Motor Cars Shanghai Pudong.

Perkembangan pengedar flagship baharu Rolls-Royce Motor Cars di Berkeley Street, London – dua kali ganda lebih daripada saiz lokasi sebelumnya – sedang dijalankan dan bakal dilancarkan pada 2020.

Phantom mengekalkan kedudukan sahnya sebagai produk terunggul syarikat, dengan
Dawn dan Wraith terus mendominasi sektor masing-masing; terdapat permintaan yang kuat terhadap ketiga-tiga model ini sepanjang tahun.

Cullinan, SUV baharu berjaya menterjemahkan pujian media dan sanjungan orang ramai pada 2018 kepada jumlah tempahan awal yang tertinggi dan peningkatan jualan pascapelancaran (post-launch) yang paling cepat dalam sejarah mana-mana model Rolls-Royce.

Pada November 2019, jenama ini telah melengkapkan famili Black Badge dengan penambahan Cullinan Black Badge bersama varian Ghost, Dawn dan Wraith; kesemuanya merupakan model yang sangat diminati oleh pelanggan yang mencari-cari ekspresi yang lebih individu dan berani dalam jenama Rolls-Royce.

Tahun 2019 menandakan pengakhiran produksi Ghost selepas kejayaannya yang kritikal dan komersial yang lancar selama 11 tahun. Sejak pelancarannya di Frankfurt Motor Show
pada 2009, Ghost telah memantapkan dirinya sebagai klasik moden yang tiada tandingan.

Model Rolls-Royce yang paling popular pada era Goodwood, Ghost telah menarik tumpuan kumpulan pelanggan baharu iaitu para usahawan yang lebih muda terhadap jenama Rolls-Royce.

Satu versi wheelbase yang dipanjangkan telah diperkenalkan pada 2011 dan Ghost Series II yang dikemaskinikan dilancarkan di Geneva pada 2014. Ghost terakhir generasi semasa meninggalkan talian produksi pada akhir 2019.

Pengganti Ghost, yang bakal dilancarkan pada 2020 selepas pembangunan selama lima tahun. Dengan ketersediaan pasaran daripada suku keempat, pengganti ini bakal meningkatkan nama Ghost, dan syarikat, ke tahap kesempurnaan dan cita-cita dalam
reka bentuk, kejuruteraan, bahan dan dinamik pemanduan yang baharu.