Pembinaan masjid Kg Thamer, Kemboja yang menelan kos US$120,000 (RM500,000) yang dibina secara gotong-royong dijangka beroperasi Februari depan.

Pengerusi NGO Antarabangsa/Yayasan Seaweed Malaysia, Datuk Dr Mustapha Ahmad Marican berkata, masjid ke-6 yang mengambil masa selama lapan bulan dibina mengikut pelan yang dibantu oleh seorang jurutera berpengalaman serta lima tukang yang mahir bagi memastikan projek itu berjalan mengikut perancangan.

Beliau berkata, keluasan masjid itu ialah 8.093.71 meter persegi yang boleh menampung sehingga 800 jemaah pada satu-satu masa dan mempunyai kemudahan seperti tandas wanita dan lelaki, tempat wuduk dan lain-lain kemudahan termasuk padang permainan kanak-kanak dihadapan.

“Pada masa depan kita akan membina Sekolah Tadika Islam bergantung kepada sumbangan yang kita terima kelak,” katanya ketika meninjau projek pembinaan masjid itu baru-baru ini.

Mustapha berkata, pihaknya kagum dengan semangat dan kerjasama penduduk kampung dalam pembinaan masjid itu.

“Semangat ini haruslah dipupuk dan diterap kepada generasi muda agar ianya dapat memperkukuhkan semangat setiakawan dan perpaduan kepada semua kaum di Kemboja.

“Imej Islam harus ditunjukkan yang terbaik agar dapat dijadikan contoh kepada orang lain,” katanya.

Sementara itu, Ketua Kampung, Scten Meen berkata, penduduk kampung amat bersyukur dan berterima kasih diatas pengorbanan Datuk Dr Mustapha Ahmad Marican kerana usaha murni ini.

“Beliau sanggup bersusah payah datang ke kampung ini semata-mata mahu membina masjid dan melihat pendidikan anak-anak muda Islam dan ekonomi umat Islam disini,” katanya.

Katanya, Mustapha seorang yang kreatif dan mempunyai pengalaman luas dalam hal pentadbiran serta hubungan antarabangsa.

Beliau berkata, penduduk kampung bertuah kerana kehadiran Mustapha telah mengubahkan cara mereka berfikir, bekerja dan pengetahuan ke arah yang ke hadapan.

“Ini pemimpin hebat selaku Pengerusi NGO Antarabangsa yang disegani dan harus diteladani oleh semua pihak,” katanya ketika berucap dihadapan 200 penduduk kampung berkenaan.

Sementara itu, Mustapha dalam lawatannya ke Kg Tersat, Kg Sempadan Kemboja Vietnam berkata, buat masa ini NGO Antarabangsa kekurangan dana untuk membina sebuah lagi masjid berikutan keadaan surau berkenaan yang terlalu uzur dan perlu dirobohkan.

“Ini memandangkan kayu dinding dan lantai semua sudah reput menyebabkan semua penduduk tidak lagi menunaikan solat di surau berkenaan.

“Kg Tersat mempunyai hampir 200 keluarga Islam dan kedudukannya hanya 5 kilometer dari sempadan Vietnam dengan kebanyakan penduduknya mengambil upah pelbagai pekerjaan bagi menyara kehidupan,” katanya.

Mustapha berharap sesiapa yang bermurah hati boleh menderma bagi menjadikan sebuah masjid dengan kos US$120,000 (RM500,000) bagi menjadikan sebuah masjid batu yang kukuh.