Telekom Malaysia Berhad (TM) melalui bahagian Perolehan Kumpulannya, baru-baru ini menzahirkan penghargaannya terhadap rakan-rakan kongsi perniagaan dan vendor-vendornya yang cemerlang dalam satu majlis anugerah iaitu “TM Supplier Recognition 2019” yang berlangsung di Pusat Konvensyen TM (TMCC), Kuala Lumpur.

PADA majlis sama, TM turut mengiktiraf vendor-vendornya yang telah dianugerahkan dengan gelaran Jaguh Nasional dan Jaguh Serantau atas kejayaan mereka yang membanggakan.

Bertemakan ‘Pembekal Lestari, Pemangkin Prestasi’, acara tersebut turut menjadi motivasi untuk memacu prestasi cemerlang dalam kalangan vendor-vendor dalam aspek penyampaian perkhidmatan, kualiti, responsif, pematuhan dan inovasi serta melahirkan teladan terbaik untuk menjadi pemangkin dalam kalangan mereka.

Majlis TM Supplier Recognition 2019 ini telah disempurnakan oleh Datuk Wan Suraya Wan Mohd Radzi, Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Usahawan. Turut hadir pada Imri Mokhtar, Ketua Pegawai Operasi, TM; Bassaharil Mohd Yusop, Ketua Pegawai Perolehan, TM; barisan pengurusan kanan TM serta wakil-wakil daripada Persatuan Kontraktor Telekomunikasi Malaysia (PKTM) dan Pertubuhan Keusahawanan Telekomunikasi Bumiputera Malaysia (PKTBM).

Dalam ucapan aluannya, Imri melahirkan penghargaan syarikat atas sokongan dan komitmen penuh yang telah diterima daripada rakan-rakan kongsi dan pembekal dalam mengekalkan produk dan perkhidmatan yang berkualiti tinggi untuk pelanggan-pelanggan Syarikat.

“Menjadi keutamaan bagi TM untuk terus meningkatkan pengalaman pelanggan kami dengan menyediakan perkhidmatan terbaik kepada mereka. Bagi pihak TM, saya ingin mengucapkan terima kasih atas komitmen dan sumbangan anda yang tidak berbelah bahagi dalam menyampaikan perkhidmatan digital kami yang komprehensif kepada para pelanggan kami.

“Selain itu, dalam memastikan perniagaan anda kekal berdaya saing dan mampan, kami menggesa rakan kongsi dan pembekal kami untuk melabur dan melibatkan diri dalam aktiviti penyelidikan serta pengkomersilan bagi menghasilkan penawaran perkhidmatan yang inovatif untuk memenuhi keperluan dan kehendak pelanggan,” katanya.

Sementara itu dalam ucapannya, Wan Suraya turut berkongsi aspirasi kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju dan makmur.

“Pembangunan dan kekayaan yang diperoleh daripada kemajuan ekonomi harus diagihkan dengan lebih adil dan saksama dan idea ini telah digariskan dalam Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 yang telah diumumkan baru-baru ini oleh Perdana Menteri kita.

“Ini adalah antara usaha Kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara membangun yang mampan dengan pembahagian ekonomi yang adil dan lebih inklusif. Diharapkan aspirasi ini akan merapatkan jurang ekonomi serta meningkatkan keuntungan dan penyertaan organisasi dalam rantaian bekalan,” katanya.

Majlis turut menghargai vendor-vendor dan pembekal terbaik TM berdasarkan prestasi dan kriteria penilaian yang telah ditetapkan. Sebanyak 37 vendor TM telah dicalonkan bagi 19 anugerah dalam lima (5) kategori utama iaitu Rakan Mega, Mid-Tier, Operasi Bahan, Transaksi dan Program Pembangunan Vendor Bumiputera (BVDP).

Selepas proses pengadilan secara menyeluruh, pada tahun ini, Huawei Technologies (M) Sdn Bhd dan Wuhan Fiberhome International (M) Sdn Bhd telah diumumkan sebagai pemenang bagi kategori Rakan Mega Terbaik. Sementara itu, Isolectra (M) Sdn Bhd, Commverge Solutions (M) Sdn Bhd dan Leadcom (M) Sdn Bhd merupakan pemenang bagi kategori Mid-Tier terbaik.

Selain itu, TM turut mengiktiraf enam (6) vendor yang telah dianugerahkan dengan gelaran Jaguh Nasional di bawah BVDP untuk 2017 dan 2018 iaitu Lite Kabel Sdn. Bhd., Binaan Desjaya Sdn. Bhd., Exact Engineering Sdn. Bhd., Kazakon Sdn. Bhd., Aneka Bena Sdn. Bhd. dan Pembinaan Mohammed Nazir Meraslam Sdn. Bhd.

Selain itu, salah satu daripada vendor utama TM, Dura Mine Sdn. Bhd., pengeluar kabel gentian optik dan produk berasaskan plastik, turut mendapat penghormatan dengan gelaran Jaguh Serantau untuk tahun 2018.