Kemenangan tiga tahun berturut-turut dan yang kelima secara keseluruhan menjadikan Proton pengeluar terbaik

PASUKAN Proton R3 (R3) menamatkan musim 2019 dengan jayanya apabila memenangi perlumbaan Sepang 1000km (S1K) untuk tiga tahun berturut-turut.

Proton Iriz 2019 yang dipandu oleh Mitchell Cheah dan Fariqe Hairuman menguasai perlumbaan walaupun dalam keadaan yang mencabar di mana kereta keselamatan (safety car) perlu di bawa ke litar perlumbaan untuk keselamatan pelumba-pelumba memandangkan keadaan cuaca yang buruk.

Berikutan itu, perlumbaan hanya berakhir selepas sembilan jam dan bukannya 181 pusingan seperti yang dijadualkan. Kegembiraan bertambah untuk pasukan R3 apabila Proton Saga 2019 yang dipandu Syafiq Ali dan Admi Shahrul dinobatkan di kedudukan kedua.

Dengan kemenangan untuk tiga kali berturut-turut serta yang kelima secara keseluruhan perlumbaan S1K, Proton menjadi syarikat pengeluar paling berjaya dalam sejarah acara itu. Rekod itu membuktikan kebolehan, pengendalian dan prestasi kereta Proton serta kemahiran, keprofesionalan serta kerjasama yang dipamerkan oleh pasukan R3 sebagai pasukan perlumbaan terkemuka di Malaysia.

“Untuk berjaya di dalam perlumbaan permotoran memerlukan gabungan beberapa faktor. Sebagai contoh, pengeluar kereta perlu memilih model-model yang bersesuaian untuk perlumbaan tersebut. Meskipun model yang sesuai telah dikenalpasti, masih sukar untuk memperoleh kejayaan di mana kereta-kereta tersebut perlu dibangunkan dan dinaik taraf serta keperluan kemahiran pasukan perlumbaan, bermula dari juruteknik sehinggalah kepada pemandu, juga perlu diambil kira.

“Ini semua memerlukan pelaburan dari segi masa serta kewangan dan kejayaan PROTON dalam bidang permotoran adalah bukti pelaburan yang dikeluarkan untuk pasukan R3 merupakan langkah yang bijak,” kata Dr. Li Chunrong, Ketua Pegawai Eksekutif Proton.

Terdapat tiga penyertaan dari pasukan Proton R3 bagi perlumbaan S1K pada tahun ini dan kereta ketiga terdiri daripada pasukan wanita. Nurul Husna dan Faye Kusairi dipilih melalui peraduan Pencarian Pemandu Wanita MSF-R3 yang memberi peluang kepada pelumba-pelumba wanita yang bercita-cita untuk bersaing di dalam perlumbaan S1K.

Pemandu utama pasukan itu ialah Leona Chin, merupakan pelumba wanita terpantas di Malaysia. Isu teknikal yang berlaku semasa pusingan kelayakan membuatkan pasukan Proton Saga 2019 memulakan perlumbaan di kedudukan ke-26.

Walaupun begitu, pelumba-pelumba wanita tersebut mempamerkan kemahiran dan semangat mereka yang luar biasa di mana akhirnya mereka menamatkan perlumbaan di tempat ketujuh secara keseluruhan dan yang pertama di kalangan semua pemandu wanita.