Pelancaran siri setem “Pos Silang” dan Kempen Hari Pos Sedunia

POS Malaysia Berhad (Pos Malaysia) memperingati dan meraikan sambutan Jubli Emas Hari Pos Sedunia dalam sambutan penuh meriah di seluruh negara.

Syed Najib dan Eddin meletakkan poskad ke dalam peti surat

Hari Pos Sedunia (WPD) disambut setiap tahun di seluruh dunia sejak tahun 1969, bagi menandakan satu peristiwa penting untuk perkhidmatan pos global. Ditetapkan pada 9 Oktober setiap tahun oleh Kesatuan Pos Sejagat (UPU), WPD menonjolkan kepentingan dan sumbangan perkhidmatan pos kepada masyarakat global serta menghargai tenaga kerja pos di seluruh dunia.

Acara kemuncak perayaan ini diadakan di Ibu Pejabat Pos Malaysia dengan kehadiran tetamu kehormat, Eddin Syazlee Shith, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, disertai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia, Syed Md Najib Md Noor, barisan pengurusan kanan dan lebih daripada 100 orang posmen dan kakitangan Pos Malaysia.

Acara ini turut diserikan dengan pelancaran setem ‘Pos Silang’ WPD khas diikuti dengan majlis memotong kek dan acara pelepasan operasi posmen bagi menandakan perayaan sambutan Hari Sedunia.

Syed Md Najib berkata, “Kami di Pos Malaysia amat teruja untuk meraikan acara penting tahunan global ini dimana ianya menonjolkan aset terbesar kami, warga Pos, yang sentiasa berkhidmat kepada pelanggan dalam menyampaikan perkhidmatan pos di seluruh negara.

“Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada semua warga Pos terutamanya kepada lebih dari 8,000 posmen dan kakitangan Pos yang berada di lapangan atas komitmen dan dedikasi mereka yang tidak berbelah bagi.

“Dengan legasi lebih dari 200 tahun, Pos Malaysia berusaha untuk terus berdaya saing dalam persekitaran pasaran yang berkembang begitu pantas dan pada masa yang sama memenuhi mandat Universal Service Obligation dalam memberikan perkhidmatan pos kepada lebih daripada 9 juta alamat di seluruh negara.

“Dilengkapi dengan aset terbesar kami – warga pos dan rangkaian perkhidmatan serta jangkauan luas kami, Pos Malaysia akan terus komited dalam usahanya untuk meningkatkan kecekapan operasi melalui pendekatan inovasi dan digitalisasi,” katanya.

Bagi menyemarakkan lagi sambutan ini, Pos Malaysia juga akan menjalankan satu siri kempen media sosial bersempena dengan ulang tahun ke-50 WPD dengan matlamat untuk mendidik dan mewujudkan kesedaran di kalangan orang ramai berhubung industri pos terutamanya di Malaysia.

Ini termasuk peraduan memuatnaik foto Instagram kreatif dengan peti pos bermula pada 2 Oktober 2019, cabaran #TetrisChallenge yang memaparkan bilangan barangan yang dihantar oleh posmen setiap hari, klip pendek berkaitan Pos Malaysia serta fakta-fakta menarik tentang Pos Malaysia dan industri pos di negara ini, dengan memanfaatkan tanda pagar #TQAbangPosmen, #pos4you dan #worldpostday.