YouthsToday.com bekerjasama dengan PTPTN dan GoPay untuk membiayai pinjaman pelajar.

MALAYSIA mempunyai lebih daripada RM40 bilion hutang pelajar dengan lebih daripada 2 juta pelajar yang bergantung kepada PTPTN untuk membiayai pengajian tinggi mereka dari 1997 hingga hari ini.

Dengan jumlah itu, terbukti ada segelintir yang bergelut untuk membiayai pendidikan mereka dan sangat memerlukan bantuan terutamanya dalam mencapai kestabilan kewangan dan membayar hutang pelajar.

Fenomena itu menimbulkan ancaman kepada ekonomi kerana pinjaman sejurusnya mesti dibayar balik. YouthsToday.com mengenal pasti isu yang membimbangkan ini dan mencari peluang untuk rakyat Malaysia membayar pinjaman pelajar PTPTN mereka.

Sebagai penyokong untuk memperkasakan belia dan berpegang kepada misi mereka sebagai pembekal memperkasakan belia yang terkemuka di dunia, YouthsToday.com berusaha memberi belia satu platform untuk meneroka dan mengakses peluang yang luar biasa.

Apabila menyedari betapa isu pinjaman PTPTN memberi kesan negatif terhadap ekonomi dan belia, kami bekerjasama dengan PTPTN dan GoPay pada 2018 untuk melancarkan Pertandingan Bebas Hutang PTPTN yang pertama pada 2019!

Pemegang PTPTN digalakkan untuk memuat turun aplikasi GoPay dan melakukan jumlah transaksi tertinggi dari segi bil, bayaran tambahan, pascabayar dan bayaran utiliti bulanan yang lain.

Dengan mekanisme mudah ini, sejumlah 2,574 individu menyertai inisiatif ini dan menikmati diskaun sehingga 15% untuk semua transaksi mereka. Walau bagaimanapun, pemenang untuk pertandingan ini berpeluang untuk memiliki semua pinjaman pelajar dengan PTPTN ditanggung oleh YouthsToday.com.

“Berulang kali, kami telah melihat isu ini di saluran media kami dan sesetengahnya hanya bernafas dengan leher mereka di atas paras air kerana mereka tidak mampu membayar. Setidaknya yang boleh kita lakukan sebagai platform memperkasakan belia adalah untuk mewujudkan lebih banyak peluang bagi mereka untuk berjaya.

 

Program ini diadakan untuk mendidik golongan muda mengenai pengurusan kewangan dengan menggalakkan mereka membayar bil mereka dan pada masa yang sama, meringankan beban mereka, ” kata Jazz Tan, Ketua Pegawai Eksekutif YouthsToday.com.

Di antara 2,574 rakyat Malaysia yang mengambil bahagian dalam pertandingan ini, seorang telah mendapat perhatian dengan lebih daripada 10,974 transaksi yang dibuat melalui aplikasi GoPay.

Pada usia 24 tahun, Looi Pek Chuan, lulusan UTAR Sg Long telah dianugerahkan sebagai pemenang pertandingan. Diatas transaksi yang dibuat, pinjaman Looi berjumlah RM33,709.19 dengan PTPTN akan ditaja sepenuhnya dan dibantu oleh platform belia.

“Saya sangat teruja apabila mendapat tahu saya memenangi pertandingan ini. Ibu bapa saya telah berbuat begitu banyak untuk saya dan saya merasa ini adalah yang paling sedikit yang saya boleh lakukan untuk membantu diri saya sendiri.

“Ini adalah peluang bagi kita pelajar untuk lebih menyedari akan pengurusan kewangan dan pada masa yang sama, membersihkan hutang kita. Rasanya seperti beban telah diangkat dari bahu saya dan saya tidak ada orang lain untuk saya berterima kasih tetapi penganjur pertandingan ini,” kata Looi Pek Chuan.

Looi dilaporkan bahawa sedang bekerja di Pulau Pangkor apabila dia mendengar tentang inisiatif ini. Beliau membuat lawatan di sekitar pulau ini untuk mendapatkan semua kawan, keluarga, jirannya dan juga orang asing untuk membayar bil mereka melalui akaunnya di aplikasi e-dagang.

Dedikasi dan kegigihannya untuk mencari lebih banyak cara untuk meningkatkan urus niaganya menjadi satu usaha yang dia akan sentiasa ingat.

Bagi mereka yang berminat untuk meningkatkan akan pengetahuan kewangan mereka dan mencari lebih banyak cara untuk meringankan pinjaman pelajar mereka, anda boleh memuat turun aplikasi GoPay dan masukkan kod kupon ‘PTPTN’ semasa pendaftaran.

Bagi mereka yang melakukan akan menikmati rebat tunai sehingga 15% pada semua bil mereka.