Nilai sentimental yang terdapat pada barangan “vintage” atau juga disebut barang “rare” semestinya menjadi tumpuan para pengunjung ke SACC Walk Flea Market yang telah dibuka sejak 8 Februari lalu pada setiap Jumaat, Sabtu dan Ahad bermula jam 6 petang hingga 12 malam.

SELAIN jualan barangan antik, terdapat juga jualan makanan dari ‘food truck’ yang menyajikan aneka menu tempatan dan antarabangsa.

Ia dianjurkan oleh pengurusan Kompleks PKNS Shah Alam, SACC Mall dan PREC (PKNS Real Estate Sdn Bhd) dengan kerjasama dari Tapak Urban Street Dining dan Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia Negeri Selangor (PERDASAMA Negeri Selangor).

SACC Walk Flea Market menjanjikan kelainan pengisian yang menarik lebih ramai pengunjung seperti persembahan buskers, jualan barang permainan, koleksi kartun anime, aktiviti bersama badut, pelukis jalanan dan banyak lagi aktiviti menarik yang bakal disediakan.

Pengurus Bangunan Kompleks PKNS Shah Alam, Syahril Mohd Rashid berkata, pihak pengurusan ingin menjadikan SACC Walk dan Kompleks PKNS Shah Alam sebagai salah sebuah lokasi tumpuan pelancong di dalam dan luar negara untuk melakukan aktiviti masa lapang terutama bersama keluarga dan rakan-rakan.

Selain itu, pengunjung dapat mengimbau kembali kenangan lalu yang pernah terukir sejak wujudnya Kompleks PKNS Shah Alam sedari 40 tahun yang lalu kerana ‘Segalanya Bermula Di Sini’ bertepatan dengan cogan kata bangunan ini.

“Kami juga merasakan perlunya ada program-program seperti ini untuk memberikan peluang dan juga sebagai landasan bagi usahawan-usahawan Bumiputera yang ingin menjalankan perniagaan mereka secara fizikal dengan modal yang sedikit.

“Ini juga dapat membantu merancakkan ekonomi di Shah Alam dan juga Selangor dengan menarik pengunjung di kalangan penduduk setempat dan juga luar dari kawasan,” katanya.

Kompleks PKNS Shah Alam yang telah dikelolai oleh anak syarikat Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) iaitu PREC (PKNS Real Estate Sdn Bhd) merancang pelbagai perubahan bagi menaik taraf bangunan daripada segi infrastruktur, kemudahan prasarana dan juga percampuran peniaga seperti adanya Boat Noodle, Mahnaz Food, Burger King, Nasi Vanggey dan banyak lagi.

Antara projek menaik taraf yang bakal dilakukan seperti pengubahsuaian medan selera di tingkat 4, surau, tandas, dan mengecat bangunan bagi memberikan keselesaan kepada pengguna serta dapat bersaing dengan pusat membeli-belah yang lain.

Selain itu, Pengurus Bangunan SACC Mall, Muhammad Noor Md Yusoff turut merasakan program ini dapat meningkatkan jumlah pengunjung ke pusat beli-belah di bawah kendaliannya selain menjadi tumpuan kepada penduduk di sekitar Shah Alam untuk beriadah.

“Family Mart yang dibuka 24 jam sehari mendapat sambutan yang memberangsangkan dengan wujudnya SACC Walk Flea Market ini sekaligus meningkatkan ekonomi Selangor secara tidak langsung,” katanya.

Sebarang pertanyaan lebih lanjut dan cadangan mengenai SACC Walk Flea Market di SACC Walk dan SACC Mall, sila hubungi Nashriq (012-629 0992). Bagi pengunjung yang ingin ke SACC Walk Flea Market boleh menggunakan aplikasi “Waze” ke SACC Walk.

Maklumat lanjut berkenaan PREC, sila layari laman sesawang kami www.prec.my. “Like” laman sosial Facebook (PKNS Real Estate Sdn Bhd-PREC) dan “Follow” Instagram (@pknsrealestateofficial).

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini