Kuala Lumpur Fabulous Food Hunt 2018 (KLFFH 2018) yang berlangsung semalam adalah acara yang berkonsepkan pertandingan mencari harta karun menerima penyertaan seramai 1,200 orang.

PESERTA dibahagikan kepada 300 pasukan yang berlumba di sekitar Kuala Lumpur bermula dari Dataran Merdeka KL pada jam 9 pagi menggunakan pengangkutan awam seperti teksi, bas, LRT, komuter, monorel, dan MRT.

KLFFH dianjurkan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) dan Pejabat MOTAC Kuala Lumpur / Putrajaya dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Acara ini telah dilancarkan oleh Dato Haslina Abdul Hamid, Timbalan Ketua Setiausaha (Pelancongan) Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) bersama-sama dengan Dato Nor Hisham Ahmad Dahlan, Datuk Bandar Kuala Lumpur.

KLFFH 2018 telah menjadi salah satu acara penting dalam memperkukuhkan pelancongan makanan Malaysia, terutamanya di Kuala Lumpur dan pada tahun ini telah menerima penyertaan tertinggi dari luar negara.

Acara menarik ini telah dianjurkan selama lebih dari 7 tahun untuk mempromosikan dan memupuk kesedaran di kalangan masyarakat dan pelancong mengenai keunikan pelbagai jenis makanan istimewa Malaysia.

Peserta mesti menyiapkan tugasan di semua 8 lokasi untuk mendapatkan setem sebelum menamatkan perlumbaan.

Setiap checkpoint mempunyai cabaran mereka sendiri seperti memakan hidangan popular, menjawab soalan yang berkaitan dengan pelancongan di Malaysia dan Kuala Lumpur serta mencari lokasi popular dan restoran terpilih dengan masa terpantas.

Mereka juga perlu mempromosikan hashtags acara seperti #SayangiMalaysiaku, #VisitKL, #KLFFH, dan #MalaysiaTrulyAsia dalam posting media sosial mereka sebagai salah satu peraturan dan salah satu usaha untuk mempromosikan Kuala Lumpur sebagai destinasi melalui media sosial.

Antara peserta antarabangsa yang mendaftar ialah dari United Kingdom, Belanda, Singapura, Sudan, Amerika Syarikat, Syria, Maghribi, Nigeria, Iran, Palestina, Romania, India, Ireland, Mesir, Belgium, Indonesia, Filipina, Kanada, Lubnan, Jerman, Australia, Ukraine dan Rusia.

Tahun ini KLFFH 2018 mempersembahkan Kuala Lumpur sebagai Hot Spot untuk destinasi makanan popular dari restoran terkemuka yang mewakili pelbagai kebudayaan untuk hidangan antarabangsa pilihan makanan di Malaysia.

Semasa menikmati pelbagai makanan Malaysia, para peserta juga akan berpeluang untuk meneroka Kuala Lumpur dan mengenali tempat makan popular dan restoran yang terkenal.

Hadiah menarik dan hadiah cabutan bertuah telah ditawarkan kepada semua kategori: terbuka, khas, wanita dan pasukan antarabangsa / ekspatriat.

45 pasukan pertama dari mana-mana kategori akan membawa pulang hadiah wang tunai melebihi RM20,000.

Terdapat juga banyak barangan lain yang ditawarkan sebagai hadiah cabutan bertuah seperti peralatan sukan lasak, baucer makanan dan hotel serta banyak lagi.

Semua hadiah telah ditaja oleh rakan rasmi KLFFH. MOTAC juga berharap hubungan strategik dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), IPTA / IPTS, sektor swasta, NGO, penaja, pemilik restoran dan rakan media akan terus berkembang pada masa akan datang terutamanya dalam menyasarkan 36 juta pengunjung pada 2020.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini