TM Research & Development (TM R&D), anak syarikat Telekom Malaysia Berhad (TM) baru-baru ini memenangi anugerah bagi Cross Category: Penyelidikan & Pembangunan untuk inovasi Topi Keselamatan Pintar di Anugerah MSC Malaysia Asia Pasifik ICT (APICTA MSC Malaysia) ke-19.

IA dianjurkan oleh Persatuan ICT Kebangsaan Malaysia (PIKOM). Kemenangan anugerah berprestij ini meletakkan TM R&D sebagai jaguh Penyelidikan & Pembangunan bagi tahun 2018.

TM R&D wins APICTA award

Di samping itu, TM R&D juga terpilih bagi mewakili Malaysia di Cross Category: Penyelidikan & Pembangunan di Anugerah APICTA Antarabangsa 2018 di Guangzhou, China.

Dr Sharlene Thiagarajah, Ketua Pegawai Eksekutif, TM R&D hadir bagi menerima anugerah berkenaan.

Dibangunkan oleh TM R&D, Topi Keselamatan Pintar merupakan topi keselamatan atau topi industri pintar yang berpandukan data, penyelesaian Segalanya Internet (IoT) yang menawarkan pemantauan wayarles secara langsung dan himpunan pengesan (sensor) termasuklah impak kemalangan dan lokasi geografi yang boleh digunakan untuk pelbagai analisis ke arah mewujudkan persekitaran kerja yang lebih selamat.

Ia menghantar telemetri kepada awan (cloud) dan memproses data tersebut untuk manfaat majikan dan juga para pekerja.

Ia mempunyai segala ciri topi keselamatan, perkhidmatan pengesan lokasi, kehadiran, pengesan kesalahan dan kamera video untuk bimbingan jarak jauh dan pemantauan kecemasan tenaga kerja.

Inovasi Topi Keselamatan Pintar ini adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia dan kini sedia untuk dibekalkan kepada pemain industri dari pelbagai sektor antaranya Minyak & Gas, Pembinaan, Industri Kimia dan Pengilangan serta banyak lagi.

Mengulas mengenai pencapaian yang dibanggakan ini, Datuk Bazlan Osman, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, TM berkata, “Kami amat gembira dan teruja apabila mengetahui TM R&D telah berjaya merangkul anugerah ini.

Sementara itu, Dr Sharlene berkongsi, “Semestinya ini adalah saat yang membanggakan buat kami di TM R&D, juga di Kumpulan TM.

Ramai yang telah menyatakan minat terhadap rekaannya yang canggih dan ciri-ciri utama yang menyokong keselamatan dan kolaborasi ketika berada di lapangan kerja, dalam apa juga industri.

Ciptaan topi keselamatan pintar ini pasti mampu meningkatkan kecekapan operasi di tempat kerja dan meningkatkan produktiviti tenaga kerja.”

Topi Keselamatan Pintar ini bermula sebagai satu cabaran inovasi dan kepantasan, di mana pasukan TM R&D telah bertungkus-lumus untuk mencipta protaip awal dalam tempoh dua minggu.

Ia kemudian menjadi sebahagian daripada lima teras penyelesaian pintar di bawah Memorandum Persefahaman (MOU) yang ditandatangani antara TM dan Petronas untuk meningkatkan kecemerlangan operasi dan meningkatkan pengalaman pelanggan.

Selepas mendapat minat daripada pelbagai syarikat besar, Topi Keselamatan Pintar ini telah dijemput untuk dipamerkan sebagai antara produk TM di Persidangan dan Pameran Perkhidmatan Minyak dan Gas Malaysia (MOGSEC) 2018 ke-4 baru-baru ini.

APICTA MSC Malaysia menawarkan pengiktirafan untuk pencapaian luar biasa individu, pelajar, usahawan, PKS dan organisasi yang beroperasi di Malaysia dan telah menyumbang kepada pembangunan inisiatif MSC Malaysia atau membangunkan aplikasi dan perkhidmatan untuk manfaat rakyat Malaysia.

Ia mengiktiraf kreativiti, inovasi dan kecemerlangan dalam arena ICT Malaysia. APICTA MSC Malaysia juga menawarkan peluang dan persekitaran yang ideal kepada individu dan syarikat untuk mendapat pendedahan di peringkat tempatan, serantau dan antarabangsa menerusi aktiviti promosi yang berterusan, dan menerusi penglibatan di Asia Pacific ICT Alliance Awards (APICTA).

Para pemenang Anugerah APICTA MSC Malaysia bakal mewakili Malaysia di anugerah tahunan APICTA Antarabangsa.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini