PROTON membawa para pengedar terbaiknya melawat Geely di China baru-baru ini dalam usaha untuk berkongsi pengalaman pengedar Geely mengendalikan cawangan mereka di Shanghai. Lawatan melibatkan seramai 28 pemilik pusat jualan dan perkhidmatan PROTON, disertai oleh pegawai PROTON dan seorang wakil dari institusi kewangan.

Baru-baru ini, PROTON telah menggesa pengedar dan pengendali pusat perkhidmatan untuk menaik taraf kemudahan mereka sebagai persediaan untuk model baharu Proton yang akan diperkenalkan pada tahun hadapan. Lawatan tersebut telah memperkenalkan kepada mereka seorang pengedar Geely di Shanghai dan bagi yang lain, ini merupakan lawatan pertama mereka ke China di mana seorang pengedar kereta benar-benar telah membuka pintu kepada rakyat Malaysia untuk mempelajari dan mengkaji operasi harian mereka.

Geely Showroom

Pengedar-pengedar dari PROTON amat kagum dengan kejayaan Geely di negaranya.
Ryan Lai, pengarah LHM One Stop, sebuah cawangan PROTON 4S di Nilai berkata, dia amat tertarik dengan tahap perkhidmatan pelanggan di cawangan Geely. “Pusat perkhidmatan tersebut mempunyai ruangan menunggu yang menyerupai hotel bertaraf 5 bintang! Kebiasaannya, suasana sebegitu hanya dapat dirasai oleh pemilik kereta premium di Eropah, akan tetapi, Geely menawarkannya kepada pelanggan mereka,” kata Ryan.

Pengedar-pengedar tersebut turut dijemput untuk memandu uji model Geely Boyue yang bakal diperkenalkan di Malaysia tidak lama lagi. “Pada awalnya saya agak ragu-ragu tetapi apabila saya mula duduk di dalam Boyue, saya tahu ini adalah kenderaan yang terbaik untuk imej baharu PROTON,” jelas Ryan.

Pandangannya turut dikongsi oleh Susan Leong dari Hoi Keen Service di Kuantan. Hoi Keen mengendalikan pusat servis serta pusat membaiki dan mengecat PROTON. “Ia mempunyai reka bentuk dalaman yang mewah dan terasa sangat premium bagi segmennya,” kata Susan.

Waiting Lounge

Seorang veteran dalam industri, Dato’ Shamshudin dari Pantai Bharu yang mempunyai sebuah pusat PROTON 4S di Jalan Meru menyatakan keyakinannya terhadap PROTON dan Geely. “Kerjasama itu ada dan Boyue pasti akan memberi kesan yang besar di Malaysia,” kata Shamshudin.

Para pengedar juga berpeluang melawat ke Institut Penyelidikan Geely dan telah dipertonton dengan teknologi semasa dan pelbagai reka bentuk pada masa hadapan. Shamshudin, Ryan dan Susan turut mengumumkan secara terbuka bahawa syarikat mereka akan membuat pelaburan berjuta ringgit bagi memperluaskan cawangan PROTON mereka.
“Lawatan ini benar-benar membuka mata kepada apa yang bakal dicapai oleh PROTON pada masa akan datang. “Kami akan melabur untuk jenama PROTON kerana kami telah melihat masa depan PROTON,” kata Ryan.

Susan, Dato Shamshudin and Ryan

Mengenai PROTON

PROTON Holdings Berhad kini dimiliki oleh DRB-HICOM Berhad sebanyak 50.1% dan sebanyak 49.9% lagi oleh Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd. Ditubuhkan pada tahun 1983, ia adalah satu-satunya pengeluar kereta OEM sepenuhnya yang lengkap dengan kemudahan penyelidikan dan pembangunan (R&D) di Asia Tenggara dan telah ditubuhkan dengan tiga objektif dasar kebangsaan utama iaitu untuk menerajui pembangunan industri pembuatan komponen, untuk memperoleh dan meningkatkan teknologi serta kemahiran industri dalam industri pembuatan automotif dan untuk mengukuhkan daya saing
antarabangsa serta keupayaan perindustrian di Malaysia.

Pada 1985 telah menjadi tahun bermakna dalam sejarah Malaysia apabila kereta kebangsaan negara pertama, Proton Saga dilancarkan untuk rakyat Malaysia. Sejak itu, PROTON telah menawarkan pelbagai kenderaan empat pintu yang versatil dan boleh dipercayai untuk kegunaan keluarga seperti Saga dan Persona, sedan eksekutif yang bergaya seperti Prevé, sedan eksekutif segmen-D yang elegan seperti Perdana serta kenderaan pelbagai guna yang luas dan mampu milik seperti Exora dan Ertiga. Turut ditawarkan ialah model hatchback berprestasi tinggi seperti Suprima S, model kompak dengan reka bentuk ‘berani’ dan penuh gaya seperti Iriz yang lengkap dengan ciri keselamatan dan merupakan model mampu milik yang mendapat pengiktirafan 5 bintang oleh ASEAN NCAP. Untuk makluman lanjut, layari https://www.proton.com.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini