Accrelist Ltd. (Accrelist), mengumumkan pengambilalihan 60 peratus pegangan ekuiti dalam Accrelist (Nanjing) Health Management Co. Ltd. (Accrelist Nanjing) dengan modal berbayar sebanyak RMB 10,000,000, yang dahulunya dikenali sebagai Nanjing Yi Chuangyuan Health Management Co., Ltd.

Pelaburan ini menjamin Accrelist 60 peratus kepentingan dalam Accrelist Nanjing, manakala baki 40 peratus dipegang oleh Dong Qi Lin, pengasas syarikat itu.

Pemerolehan strategik ini membolehkan Accrelist mengukuhkan kedudukan pasarannya dalam sektor pengurusan kesihatan yang sedang berkembang pesat di Cina.

Sebagai salah satu rangkaian estetik terbesar yang disenaraikan di Bursa Singapura (“SGX”), dengan kehadiran yang kukuh di Malaysia dan kehadiran yang baru muncul di pasaran China dengan empat cawangan estetik yang berpangkalan di Nanjing, Accrelist berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan kepakarannya dan meluaskan jangkauannya dalam pasaran estetika perubatan.

Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Urusan Accrelist Dr Terence Tea Yeok Kian berkata, pihaknya teruja dengan pelaburan strategik ini di Accrelist Nanjing kerana ia menawarkan perkhidmatan komprehensif menyediakan platform yang kukuh untuk pertumbuhan.

“Saya yakin gabungan kami kepakaran dan pengetahuan pasaran akan membolehkan kami mencapai pencapaian penting dan mencipta nilai jangka panjang untuk para pemegang saham kami Pasaran estetik perubatan yang berkembang di China, dengan pangkalan penggunanya yang semakin meningkat, memberikan peluang yang besar untuk kami mewujudkan dan mengukuhkan kehadiran kami,” katanya di sini hari ini.

Accrelist Nanjing ialah sebuah syarikat pengurusan kesihatan yang diperbadankan di Republik Rakyat China yang mengkhusus dalam pelbagai perkhidmatan, termasuk import dan eksport barangan, aktiviti pelaburan, perundingan maklumat, pengurusan perusahaan, perkhidmatan kesihatan dan kesejahteraan serta tradisional Perkhidmatan kesihatan perubatan Cina (bukan perubatan).

Dengan selesainya pemerolehan ini, Accrelist berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan permintaan yang semakin meningkat dalam pasaran estetika perubatan China.

Menurut laporan daripada Deloitte, pasaran estetik perubatan China mencapai hasil sebanyak 200 bilion yuan (AS$27.6 bilion) pada 2023, berkembang sebanyak 20.0% pada tahun tersebut. Kadar pertumbuhan tahunan kompaun dijangka 15.0% dalam tempoh empat tahun akan datang, didorong oleh daya tahan ekonomi Cina dan peningkatan permintaan untuk estetika perubatan.

Wins2win Co. Ltd, penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang memberikan perkhidmatan kepada Accrelist Hainan dan Accrelist Nanjing yang telah memainkan peranan penting dalam pengambialihan tersebut akan mendapat lima peratus bahagian modal saham baharu Accrelist Nanjing.

Kelayakan ini akan datang daripada pemindahan sebanyak dua peratus daripada pegangan Dong Qi Lin dan tiga peratus daripada pegangan Accrelist Hainan.

Ia akan menjadikan pegangan bersih Dong Qi Lin akan dikurangkan kepada 38%, dan pegangan saham Accrelist Hainan akan dikurangkan dengan berkesan kepada 57% selepas pelupusan.

Pada jam 5 petang, 2 Julai 2024, harga saham Accrelist Ltd. ditutup pada SGD0.039 sesaham, menggariskan jumlah permodalan pasaran sebanyak SGD12.18 juta.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini