Anugerah Kewangan Islam Euromoney 2024 yang mengiktiraf bank-bank Islam yang cemerlang di pasaran kewangan utama di seluruh dunia, telah menamakan Maybank Islamic sebagai Bank Islam Terbaik di Asia dan Malaysia.

Pengumuman itu dibuat oleh majalah Euromoney yang diterbitkan di Britain baru-baru ini,
menyatakan bahawa pada tahun kewangan 2023, Maybank Islamic menerima pengiktirafan
sebagai yang terbaik di Asia dan Malaysia berikutan tempoh kewangan yang kukuh, inisiatif
alam sekitar, impak sosial dan tadbir urus, serta urus niaga yang baik.

Sehingga akhir tahun 2023, Maybank Islamic mencatatkan pegangan pasaran sebanyak 29.32% bagi pembiayaan Islam dan 26.04% bagi akaun deposit dan pelaburan di Malaysia.

Jumlah asetnya bernilai USD70.67 bilion, menjadikannya dalam senarai 5 institusi kewangan Islam global teratas.

Majalah berkenaan mengatakan bahawa usaha Maybank Islamic untuk memperkasakan komuniti berpendapatan rendah melalui pelancaran lima projek pertanian bandar di seluruh negara tahun lalu dan pengenalan platform ekosistem halal untuk menghubungkan dan meningkatkan pemain pasaran halal di Malaysia adalah harus dipuji.

Majalah itu juga memberi pengiktirafan kepada dua urus niaga patuh Syariah Maybank, iaitu Urus Niaga Sukuk Terbaik di Malaysia untuk sukuk wakalah RM1.5 bilion Johor Corporation dan Urus Niaga Kewangan Islam Terbaik Tahunan untuk pembiayaan Islam berkaitan kelestarian berjumlah USD100 juta kepada AET (pemilik dan pengendali aset pengangkutan maritim dan perkhidmatan khusus yang beribu pejabat di Singapura) oleh Maybank Singapore.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini