Memiliki sebuah telefon pintar tidak hanya fokus kepada mutu gambar yang dihasilkan tetapi jika boleh mempunyai pelbagai fungsi seakan sebuah komputer mini yang boleh dibawa ke mana sahaja dengan mudah.

Jika dahulu, ramai pengguna peranti ini merungut disebabkan beratnya bagi sebuah peranti boleh dilipat, namun kini masalah itu berjaya diatasi oleh pengeluar peranti terkemuka dari China, HONOR yang berjaya menghasilkan peranti boleh lipat paling ringan dan nipis di dunia.

Siapa sangka dari belakang tabir, jenama HONOR mula membina nama menerusi pelbagai inovasi yang diperkenalkan sehinggakan ia mampu memberi saingan hebat kepada pengeluar peranti yang sudah membina nama yang kukuh di pasaran tempatan mahupun dunia.

Inilah dikatakan inovasi dan evolusi telefon pintar yang semakin bergerak pantas dialami oleh HONOR menerusi pengenalan peranti terbaharunya, HONOR Magic V2 yang penuh dengan ciri inovatif.

Dengan rekaan yang nipis dan ringan iaitu 231 gram serta mempunyai keluasan storan dan bateri yang besar 5,000mAh menjadikan HONOR Magic V2 sebuah peranti pintar yang praktikal untuk kegunaan seharian.

Sebagai penulis portal yang sering melakukan pelbagai reviu gajet dan sebagainya, peranti ini bukan sahaja mudah dibawa ke mana-mana sahaja malah memberi kelebihan menerusi paparan skrin yang besar bersaiz 7.92 inci untuk menulis sesuatu bahan berita atau mengedit video menggunakan aplikasi yang sedia ada.

Apa yang menarik pada peranti ini ialah ciri fungsi sebuah tablet dapat digunakan dengan maksima apabila anda boleh melayari pelbagai aplikasi dalam satu masa dimana 4 aplikasi boleh dibuka pada satu masa secara serentak.

Justeru, anda boleh melakukan 4 perkara dalam satu masa iaitu bermain game, melayari laman sosial, menulis atau menonton video di laman YouTube. Hebat bukan!

Selain itu, anda juga diberi pilihan sama ada mahu memaparkan kedua-duanya secara atas/bawah atau bersebelahan dengan mudah dan sekiranya mahu merasai pengalaman bermain game, cip Snapdragon 8 Gen 2 pastinya tidak menghampakan daripada segi respon dan kelancarannya tanpa gangguan.

Peranti ini berfungsi dengan baik bersama ciri pintar terbina untuk pengalaman multi-tugas misalnya seperti kebolehan melancarkan sehingga dua aplikasi dan satu tetingkap terapung serentak yang berguna untuk memanfaatkan keseluruhan ruang skrin. Begitu juga dengan kebolehan dua permua dimainkan serentak dalam satu skrin melalui mod khusus.

Kebolehan gerak isyarat pada ikon yang akan membesarkan saiznya juga masih diberikan. Selain juga terdapatnya fungsi Hover Mode yang membahagikan peranti kepada dua skrin apabila dilipat separuh untuk kegunaan beberapa perkara seperti aplikasi kamera atau main balik video di YouTube.

Menarik sekali Magic V2 juga menyokong stylus pada skrin boleh-lipat. Tetapi stylus ini tidak berikan percuma atau mempunyai tempat simpanan khusus pada tubuh.

Bagi mereka yang gemar melayari aplikasi TikTok, menonton pada skrin besar adalah satu kepuasan yang menyeronokkan berbanding menggunakan skrin peranti sedia ada malah bunyi muzik yang dihasilkan juga tidak mengecewakan.

HONOR Magic V2 dipadankan dengan GPU Adreno 740, memori 16GB RAM dan storan sehingga 512GB. Ini merupakan cip pemprosesan paling berkuasa untuk peranti Android setakat ini, yang dalam masa sama turut menawarkan sokongan 5G secara terbina. Ia juga merupakan cip yang sama digunakan pada Galaxy Z Fold5.

Bercerita mengenai aplikasi pengeditan yang siap terbina dalam peranti ini, peranti ini mempunyai aplikasi mengedit video dan foto yang lengkap tanpa perlu memuat turun aplikasi lain.

Ciri ini sekali gus memudahkan kerja mengedit video, memasukkan senikata, bunyi dan muzik yang boleh dilakukan dimana-mana sahaja dan pada bila-bila masa. Apa yang menariknya anda tidak memerlukan gajet tambahan untuk melakukan semua perkara ini.

Selain itu, anda tidak perlu bimbang jika peranti ini kehabisan bateri kerana tahap kuasa bateri 5000 mAh lebih tahan lama kerana dihasilkan daripada silikon karbon yang nipis dan ringan. Menggunakan pengecasan pantas 66W melalui port USB-C, peranti ini boleh digunakan semula tanpa menunggu masa yang panjang untuk mencapai tahap bateri maksima.

Menerusi pengalaman menguji peranti ini, baterinya mampu bertahan sepanjang hari meskipun digunakan untuk membuat panggilan telefon, melayari media sosial, membaca e-mel, menonton video YouTube dan mendengar muzik.

Pada pandangan penulis, HONOR Magic V2 sememangnya praktikal bagi mereka yang sentiasa perlu bergerak untuk tugasan tidak kira masa dan pastinya peranti ini harus dimiliki untuk memudahkan kerja anda.

Peranti ini ditawarkan pada harga RM6,999 dan boleh dianggap sebuah peranti yang premium namun memberi kepuasan kepada mereka yang benar-benar memerlukan sebuah gajet yang praktikal, ringan dan mampu melakukan pelbagai fungsi di hujung jari.

Kepuasan menonton video atau gambar cukup menyeronokkan apabila skrin lipat peranti ini dibuka sepenuhnya. Tentunya anda boleh berkongsi kegembiraan menonton bersama sesiapa sahaja menerusi skrin yang lebih besar.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini