SEAKAN tidak percaya apabila kali pertama melihat peranti terbaharu keluaran HONOR ini apabila diperkenalkan kepada media sebelum majlis pelancaran rasminya baru-baru ini.

Apa yang cukup luar biasa ialah HONOR Magic V2 ini adalah telefon boleh lipat paling nipis dan paling ringan di dunia dengan berat keseluruhan hanyalah 231 gram.

Ini terbukti ketika demontrasi dilakukan dengan meletakkan peranti ini diatas sekeping kertas A4 dalam sebuah akuarium dan peranti ini terapung dalam beberapa saat tanpa tenggelam. Hebat bukan!

Sebenarnya bukan mudah untuk menghasilkan peranti hebat ini kerana bagi mencapai rekabentuk yang sangat ringan ia membabitkan gabungan sebanyak 210 teknologi baharu misalnya teknologi bateri ultra nipis, teknologi penyejukan ultra nipis, skrin ultra nipis, unit speaker ultra nipis dan beberapa lagi ciri ultra nipis.

REKAAN PALING NIPIS, RINGAN DI DUNIA

Ketika peranti ini dilipat, ia hanya setebal 9.9mm manakala apabila dibuka pula senipis 4.7mm bersamaan dengan 3 keping kad kredit yang disusun bersama.

Buat pertama kali dalam sejarah pembuatan peranti apabila HONOR menggunakan aloi titanium untuk menghasilkan engsel dan kaca nanohablur generasi kedua untuk skrin yang tahan lasak jika tiba-tiba peranti ini terjatuh. Aloi titanium biasanya digunakan sebagai bahan utama untuk menghasilkan produk untuk aeroangkasa.

Engsel HONOR Magic V2 dapat menahan lebih 400,000 lipatan, manakala kaca nanohablur mempunyai rintangan jatuh 10 kali ganda berbanding kaca standard biasa. Selain itu, engsel tersebut dibina menggunakan struktur gear sifar yang unik bagi memudahkan pengguna menonton video dan menangkap gambar tanpa menggunakan tangan.

Ciri tersebut dipanggil ‘hover’ dan amat membantu apabila mengambil gambar berkumpulan, swafoto dan gambar aksi.

SKRIN

Skrin peranti ini diperbuat daripada kaca nano kristal poly-melengkung generasi kedua yang menjadikan ketahanan sebanyak 30 peratus kekuatan berbanding skrin generasi pertama Nano Kristal Kaca.

Peranti ini hadir menerusi skrin luaran 6.43″ OLED dengan resolusi 2376 x 1060 piksel manakala skrin luaran 7.92″ OLED 2344 x 2156 piksel dan 1.07 bilion warna turut menyokong kadar segar semula 120Hz, boleh memainkan kandungan HDR10+ di Netflix dan Prime Video.

Atas kertas, peranti ini juga memiliki ciri untuk keselesaan mata iaitu pengiktirafan Cahaya Biru Rendah TUV Rheinland, menyokong suhu warna dan mod malam Circadian serta ciri Dynamic Dimming.

Melihat kepada paparan warna, skrin HONOR Magic V2 cukup cantik dan jelas dengan tahap kecerahan amat memuaskan sekali gus meletakkan peranti ini sebaris dengan peranti kelas premium lain.

Malah ketika menggunakan peranti ini di bawah cahaya matahari terik juga tidak akan menimbulkan masalah dan kawalan manual tahap kecerahan boleh mencapai sehingga 2500 nits.

REKAAN LUARAN

Peranti ini mempunyai tubuh senipis 9.9mm apabila dilipat dan 4.7mm pula sewaktu dibuka. Namun meningkat sedikit kepada 10.1mm dan 4.8mm untuk variasi kaca memandangkan peranti mempunyai dua variasi yang ditawarkan.

HONOR Magic V2 hadir dengan rekaan yang nipis dengan saiz dimensi 156.7 mm (panjang) X 145.4mm (lebar) X 4.8mm (depth) dan berat hanya 231gram termasuk bateri.

Peranti ini juga hadir dengan rekaan skrin melengkung yang tampil lebih eksklusif dan premium manakala butang bezel tidak terlalu tebal dan ringkas. Peranti ini juga cukup selesa digenggam dan disimpan kemas dalam kocek seluar atau dompet wanita.

Apa yang menarik ialah permukaan badan peranti pada panel belakang itu pula kusam sekali gus mengurangkan kesan cap jari dan habuk namun selesa digengam.

Di atas peranti pula terdapat lubang mikrofon dan kekisi speaker satu lagi lubang sama di bahagian bawah bersama-sama dengan kekisi speaker, slot kad SIM dan port USB-C. Sisi kanan peranti dilengkapi dengan butang kuasa dan butang laras suara di sisi kiri.

Ia dibina semula sepenuhnya menggunakan bahan titanium yang dikatakan boleh berfungsi dengan baik sehingga 400,000 kali lipatan. Pengalaman membuka dan menutup peranti juga terasa baik tanpa bunyi dan dikatakan memiliki ketahanan yang lebih lama.

HONOR Magic V2 menawarkan tiga pilihan warna premium di Malaysia iaitu hitam Black, ungu Purple dan Black (PU).

KAMERA

HONOR Magic V2 dilengkapi dengan tri-kamera di belakang yang menggabungkan sensor 50MP lebar (f/1.9), 50MP lensa ultra-lebar (f/2.0) dan 20MP lensa telefoto (f/2.4) dengan sokongan OIS terbina.

Sementara itu diikuti pula dengan kamera swafoto sebesar 16MP (lebar) dengan bukaan apertur f/2.2) juga digunakan pada kedua-dua belah skrin luar dan dalam. Peranti juga membenarkan rakaman video maksimum 4K (3840×2160 pixels) dibuat pada kedua-dua belah kamera. Kebolehan zum pula boleh meningkat kepada 40X zum digital.

Ketika zum kamera ini diuji pada tahap maksimum 40X dengan mengambil gambar bulan penuh, walaupun gambar dihasilkan tidak begitu jelas namun dapat melihat tompokan bulan berkenaan. Lihat hasil dibawah.

Aplikasi kamera turut dilengkapi dengan banyak ciri AI baharu seperti AI Vlog Assistant, AI Video Quality Enhancement, menyokong mod HDR tersendiri, ciri gambar mod resolusi tinggi dan banyak lagi ciri menarik termasuk pengurangan bunyi bising video.

Menggunakan mod malam juga menghasilkan gambar yang cantik dengan tahap kecerahan warna lebih jitu meskipun zum digital digunakan. Lihatlah hasil gambar bulan penuh yang berjaya dirakam menggunakan mod malam dan zum 40 kali.

Ketika menggunakan mod swafoto, anda hanya perlu senyum dan kamera ini dengan pantas akan merakam foto anda bersama rakan-rakan. Menarik bukan!

Terdapat juga beberapa fungsi terbina di dalam aplikasi kamera seperti Night, Portrait, Photo, Video, Movie dan sebagainya. Dalam masa sama peranti juga menyokong AI dan HDR terbina bagi membolehkan gambar diambil dengan imbangan cahaya baik. Seperti biasa pilihan tangkapan gambar pula boleh diambil pada nisbah 1:1, 4:3 dan penuh.

HONOR mempertingkatkan ciri AI Recognition bagi menambah baik pengecaman imej untuk pengalaman fotografi yang lebih lancar dan pintar. Penambah baik ini juga termasuk ciri HONOR Motion Sensing Capture yang berfungsi untuk menangkap pergerakan.

BATERi

Peranti ini dibekalkan dengan bateri Karbon Silikon sebesar 5000mAh yang ringan dan nipis dengan sokongan pengecasan pantas 66W HONOR SuperCharge dalam tempoh beberapa minit. Penggunaan teknologi baharu bateri ini menjadikan peranti ini lebih nipis dan ringan berbanding pesaingnya.

Menariknya, HONOR adalah perintis menggunakan bateri karbon silikon ultranipis dalam telefon boleh lipat. Bateri seperti ini kali pertama digunakan dalam kenderaan elektrik seperti Tesla.

Pengecasan adalah melalui kabel USB-A ke USB-C yang mana kedua-dua kabel dan palam pengecas disediakan di dalam kotak.

Tidak ketinggalan, untuk keselesaan mata pengguna, paparan luar dan dalam HONOR Magic V2 dilengkapi kadar penyegaran tinggi 120Hz dan teknologi Pemalapan PWM 3840, paling tinggi dalam industri untuk pengalaman melayari dan hiburan lancar.

Paparan dalam besar 7.92 memberi rasa seolah menggunakan tablet, memberi fungsi dua dalam satu, sesuai untuk ahli perniagaan atau individu yang sentiasa perlu melakukan beberapa tugas berbeza dalam satu masa. Ia menyokong HDR 10+, gamut warna 100% DCI-P3 dan 1.07 bilion warna untuk menghasilkan visual dengan warna sebenar.

PERISIAN

HONOR Magic V2 dikuasakan dengan cipset Snapdragon 8 Gen 2 dan menggunakan sistem operasi MagicOS 7.2 berasaskan Android 13 untuk prestasi lebih lancar meskipun digunakan secara aktif.

Privasi data pengguna kini lebih terjamin dengan adanya Chipset Keselamatan Diskret yang menyimpan kata laluan, biometrik dan data pengecaman muka dengan cekap. Fungsi ini melindungi maklumat sensitif pengguna daripada diketahui pihak lain.

Seterusnya, Panggilan Privasi AI 2.0 berupaya menghalang orang sekeliling daripada mendengar perbualan dalam telefon pengguna dengan melaraskan bunyi panggilan mengikut keadaan persekitaran sama ada di kawasan sesak atau sunyi seperti di dalam lif.

FUNGSI SEPERTI SEBUAH TABLET

Pengguna boleh melakukan pelbagai perkara serentak dengan ciri berbilang tugas seperti bermain permainan mudah alih, menstrim, menyiapkan tugasan atau melayari media sosial.

Peranti ini boleh menggunakan sehingga 4 tetingkap berbilang boleh dibuka pada satu masa dengan skrin pisah dalam mod menegak atau melintang. Sebagai tambahan, skrin pisah memberikan pengalaman permainan dwi skrin yang unik dengan kapasiti storan 16+512GB.

HONOR menjadi jenama pertama menawarkan perlindungan skrin selama 365 Hari untuk telefon boleh lipat. Perlindungan Skrin HONOR 365 Hari meliputi kerosakan skrin dalam dan luar disebabkan terlanggar atau terjatuh.

KESIMPULAN

HONOR Magic V2 umpama sebuah peranti yang penuh dengan magis kerana selain peranti boleh lipat paling nipis dan ringan di dunia, sebenarnya ia memiliki pelbagai kelebihan berbanding peranti sedia ada di pasaran ketika ini.

Malah, kekemasan kotak hitam empat segi besar yang dibekalkan dengan setiap pembelian peranti ini kelihatan begitu eksklusif dengan paparan tulisan HONOR dalam warna emas. Turut dibekalkan sarung peranti yang hadir bersama warna yang sama beserta dengan palam dan wayar pengecas yang disusun kemas dalam kotak khas ini.

 

Pada harga RM6,999, peranti ini sesuai digunakan bagi mereka yang terbabit dalam pelbagai sektor dan industri misalnya multimedia, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat mahupun mereka yang aktif dalam sosial media.

Ini kerana, peranti ini mudah dibawa ke mana-mana tanpa membebankan kocek seluar selain daya tahan bateri yang lebih lama dan pencegasan pantas 66W yang hanya mengambil masa beberapa minit untuk pengecasan penuh.

Spesifikasi HONOR Magic V2:

 • Skrin Luaran: 6.43″ OLED 2376 x 1060 piksel
 • Skrin Dalaman: 7.92″ OLED 2344 x 2156 piksel
 • Cipset: Snapdragon 8 Gen 2 (4nm)
 • Sistem: Magic OS 7.2, Android 13
 • Saiz: Bukaan 156.7 mm x 145.4 mm x 4.7 mm
 • Memori: 16 GB
 • Storan: 512GB
 • Bateri: 5000mAh Silikon-Karbon, Pengecasan Pantas 66W
 • Berat: 231g
 • GPU: Adreno 740
 • Kamera belakang: 50MP Ultra Lebar Kamera (f/2.0), 50MP Utama (f/1.9) OIS, 20MP Telefoto (f/2.0) OIS
 • Kamera depan: 16MP (skrin dalaman, f/2.2), 16MP (skrin luaran, f/2.2)
 • Ciri Keselamatan: Pengimbas cap jari, pengecaman muka, nombor pin
 • Warna: Hitam (PU), Purple & Black (Glass)
 • Harga: RM6,999

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini