Pakar sistem bangunan berindustri, Sarawak Consolidated Industries Berhad (SCIB), mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh Syarikat, SCIB Industrialized Building System Sdn. Bhd., telah menerima Surat Anugerah dan Penerimaan (“LOA”) daripada Landasan Kapital (M) Sdn. Bhd., bagi kerja-kerja melibatkan kontrak kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”), yang menggariskan portfolio syarikat untuk berkembang dalam projek pembinaan utama.

Kontrak itu, bernilai RM97.7 juta, melibatkan tanggungjawab pembinaan menyeluruh untuk kediaman pelajar baharu Universiti Malaysia Kelantan di Kampus Bachok.

Skop projek termasuk membekalkan bahan, buruh, alatan dan peralatan untuk pelaksanaan kerja sivil dan struktur, seni bina dan mekanikal, yang mempamerkan keupayaan pelbagai disiplin SCIB dalam sektor pembinaan.

Pengarah Urusan Kumpulan SCIB Ku ​​Chong Hong berkata, kontrak ini merupakan pencapaian penting bagi SCIB dan mengukuhkan reputasi kami sebagai pemain utama dalam domain EPCC di seluruh Malaysia.

“Penglibatan kami dalam projek Universiti Malaysia Kelantan di Kampus Bachok mencerminkan kepakaran dan komitmen kami untuk menyampaikan perkhidmatan pembinaan berkualiti tinggi. Kami teruja untuk menyumbang kepada pembangunan infrastruktur pendidikan di Malaysia, yang merupakan bukti dedikasi kami untuk menyokong kemajuan pendidikan negara,” katanya di sini hari ini.

Ching Hong menambah perolehan kontrak ini bukan sahaja menekankan kepakaran SCIB dalam mendapatkan dan melaksanakan projek pembinaan berskala besar tetapi juga mencerminkan komitmen Syarikat terhadap prinsip Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) dengan menyumbang kepada pembinaan infrastruktur pendidikan.

Katanya, dalam melaksanakan projek ini, SCIB mengesahkan komitmen untuk mempertahankan standard kualiti dan kecekapan tertinggi, memastikan proses pembinaan mematuhi amalan lestari alam sekitar.

Penglibatan SCIB dalam projek Universiti Malaysia Kelantan bukan sahaja untuk menyampaikan kecemerlangan dalam pembinaan tetapi juga menyumbang secara positif kepada komuniti akademik dan masyarakat secara keseluruhannya.

Kesimpulannya, SCIB melihat perkongsian ini sebagai bukti komitmen berterusan Syarikat terhadap pertumbuhan dan inovasi dalam sektor pembinaan. Walaupun kontrak ini bersifat penerokaan, ia menekankan pendirian proaktif SCIB dalam mencari usaha sama yang sejajar dengan objektif strategik jangka panjang Syarikat.

Pada 16 Januari 2024, pada pukul 5 petang, harga saham SCIB berada pada RM0.835, dengan modal pasaran sebanyak RM534.6 juta, melalui saiz buku pesanan yang besar sebanyak RM361.7 juta.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini